in

Polemici cu privire la cetăţenia pentru copiii imigranţilor

Continuă dezbaterea politică pe tema modificării legii cetăţeniei italiene, pentru ca fiii imigranţilor, născuţi în Italia, să primească cetăţenia încă de la naştere, nu să aştepte majoratul pentru a putea face cerere. Iată poziţiile exprimate de ministrul Andrea Riccardi, Pierluigi Bersani, Potito Salatto şi Francesco Rutelli.

Pierluigi Bersani, secretarul PD (foto 1), spune că reforma cetăţeniei este blocată de Lega Nord, care şantajează PdL. „Popolo delle Libertà împiedică în Parlament reforma cetăţeniei pentru generaţiile secunde pentru că este paralizat de şantajul celor de la Lega Nord. Dacă ar fi după Partidul Democrat, copiii născuţi şi crescuţi în Italia ar fi deja italieni”, a declarat Bersani.

Pe timpul unei vizite recente la Palermo, secretarul PD a fost abordat de un cetăţean mauriţian, Hendy Mirbel, care şi-a spus oful în faţa jurnaliştilor: «Am un fiu de 14 ani, născut la Palermo dar care nu este nici mauriţian, nici palermitan. La secţiunea „cetăţenie” la şcoală a trebuit să scriu „niciuna”».

„Acest copil trebuie să fie considerat italian. Am spus-o dintotdeauna”, a răspuns Bersani, amintind că „Guvernul s-a pronunţat în Parlament arătându-se interesat de acest subiect. L-am întâlnit pe ministrul Riccardi care mi-a confirmat dorinţa de a interveni cu norme mai umane şi mai juste”. „Ştim că în Parlament există o dreaptă şantajată de Lega care nu are intenţia să procedeze. Dacă am fi avut majoritate, am fi făcut deja normativa”, a încheiat secretarul PD.

„Ius culturae”

„Cine are cultură italiană trebuie să poată fi italian. Avem responsabilitatea de a pune copiii născuţi de imigranţi în ţara noastră în condiţia de a deveni cetăţeni europeni”, a declarat ministrul Cooperării Internaţionale, Andrea Riccardi (foto 2), la o conferinţă organizată de Comunitatea Sant’Egidio.

Ministrul a vorbit de un „ius culturae„, care se obţine de exemplu frecventând şcoala italiană, ca fundament al cetăţeniei, faţă de ipotezele contrapuse de „ius sanguinis” şi de „ius soli”.

Eurodeputatul Potito Salatto (Fli) a spus şi el că „să te limitezi să vorbeşti de ius soli sau de ius sanguinis în termeni alternativi seci nu rezolvă problema imigranţilor: trebuie mai degrabă să se identifice legi adecvate care să permită cetăţeanului străin stabilit în mod stabil pe teritoriul italian şi fiilor săi să obţină cetăţenia italiană”.

„Se cunoaşte nu numai că sunt deja mulţi imigranţi în Italia şi că numărul lor va creşte, ci şi că prezenţa lor este utilă dezvoltării economice. Este de neconceput ca un tânăr imigrant, care vorbeşte limba italiană, frecventează universitatea sau are un loc de muncă stabil, să trebuiască să aştepte zece ani pentru cetăţenie.”

Ruteli, contra

Francesco Rutelli, liderul Alleanza per l’Italia (Api), a acordat un interviu pentru „Il Giornale” în care se declară contra „automatismului” acordării cetăţeniei imigranţilor. „Să nu cădem în capcana unei bunătăţi contraproductive şi să nu depreciem cetăţenia italiană, reducând-o la simplu automatism”. Potrivit lui Rutelli, „ideea unei bucăţi de hârtie pe care oricine o poate lua, cu aceeaşi facilitate cu care se cumpără figurinele la chioşcul de ziare, este superficială şi periculoasă”.

„Dacă introducem criteriul principiului ius soli, adică cetăţenia italiană automată pentru oricine se naşte pe teritoriul nostru, riscăm să transformăm insula Lampedusa sau portul din Ancona sau gara din Trieste în sucursalele celei mai senzaţionale clinici de obstetrică din Europa.

Devenind cetăţeni italieni, devin cetăţeni UE: Italia s-ar transforma, din motive pur geografice, în platforma pentru a obţine în mod instrumental liberul acces către întreaga comunitate europeană”.

Cetăţenia italiană „este obiectivul unui drum şi nu e un fapt pur administrativ de rezolvat cu un certificat. Eu, de exemplu – explică Rutelli – sunt în favoarea scurtării timpilor de acordare, pentru că zece ani sunt mulţi; şi în favoarea acordării cetăţeniei tuturor copiilor născuţi aici care au făcut şcoala obligatorie: după clasa a treia medie şi nu la împlinirea vârstei de 18 ani. Dar cu reguli precise: cei care vor să devină cetăţeni la majorat trebuie să cunoască limba şi principiile de bază ale convieţuirii noastre civilizate şi trebuie să facă o declaraţie de asumare a recunoaşterii Constituţiei”.

„Sunt sigur că gândirea lui Francesco Rutelli a fost distorsionată de Il Giornale şi oricum noi susţinem cetăţenia italiană pentru cei care se nasc în Italia, dar din părinţi în mod stabil şi legal rezidenţi în Italia de cel puţin 5 ani, deci un ius soli temperat”, a comentat vice-coordonatorul Fli Fabio Granata, unul din iniţiatorii legii pentru reforma cetăţeniei. „Nu va fi nicio sală de naşteri la Lampedusa. Ci revendicarea unei noi şi în final unei mai civilizate normative pentru noii italieni. Italia pentru cei care o iubesc”.

Deputatul Pd Andrea Sarubbi, iniţiator alături de Granata al legii, scrie pe twitter: „Rutelli se ia de un inamic imaginar: principiul ius soli sec, în diferitele propuneri în discuţie la Cameră, pur şi simplu nu există. Era de ajuns să întrebe. Toate propunerile actualmente în discuţie privind cetăţenia pentru minorii de origine străină necesită stabilitatea în Italia a nucleului familial în care se naşte copilul, adică aşa-numitul ius soli temperat„.

După interviul din „Il Giornale”, care a provocat polemici, Rutelli a insistat pe subiect, într-o scrisoare publicată de cotidianul „Europa”:

„Poziţiile mele publice – scrie Rutelli – sunt de combatere motivată a ideologiei multiculturale; şi interviul publicat de Il Giornale, mi-a permis să revin pe o temă pe care o consider crucială: necesitatea de a desfiinţa unele moşteniri nesustenabile ale atitudinii politically correct practicată de stânga”.

„Noi suntem o ţară de tranzit, mai mult decât de sosire. Să permitem obţinerea în mod automat a cetăţeniei italiene – şi astfel europene – oricui se naşte în Italia ar fi absolut absurd”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Festivalul Propatria, ediţia a doua

VIDEO/ Personajul “Katinka” recidivează