in

Românii activi pe piața imobiliară: preferă apartamente cu două camere, la periferie

În ciuda crizei, în ciuda contractării creditelor și rigidității pieței imobiliare, imigranții cumpără locuințe. Circa jumătate dintre noii proprietari străini sunt români și albanezi.

Și, dacă pentru italieni numărul actelor de vânzare-cumpărare s-a diminuat cu 6,5%, pentru străini este valabil contrarul: numărul străinilor cumpărători de case a crescut anul trecut cu 1,5%.

Străinii reprezintă astfel 10,5% dintre noii proprietari din 2011.

Raportul pe 2012 al Observatorului național al institutului de cercetare “Scenari immobiliari”arată că, în 2011, în nordul Italiei, cetățenii străini au achiziționat circa 43.000 de locuințe: 70% dintre vânzările încheiate la nivel național de către familiile străine.

Dintre acestea, o cincime au fost efectuate în Lombardia. Raportul explică, în plus, că 63% dintre rezidenții străini trăiesc în chirie, dar că cei care au un proiect migratoriu pe termen lung, cei care locuiesc în Italia de peste zece ani, se pun în mișcare pentru a cumpăra locuințe.

Acum, un imigrant din cinci trăiește într-un apartament proprietate personală. Între 2004 și 2008, imigranții erau protagoniștii exploziei imobiliare, achizițiile din partea lor trecând de la 12 la 17%.

Din 2008, anul debutului crizei, piața s-a blocat și din cauza contractării creditării, și astfel achizițiile imigranților au pierdut în mod progresiv din amploare față de volumul total al schimburilor, scăzând din nou până la 9% din total în 2010.

În 2011 s-au înregistrat semnale de revigorare și imigranții au cumpărat 10,5% din totalul caselor vândute.

Circa jumătate dintre contracte sunt semnate de români și albanezi. Asiaticii din zona indiană și chineză împreună dețin un alt sfert de pe piața imobiliară, în timp ce sunt în scădere achizițiile din partea nord-africanilor.

Noii proprietari preferă apartamente de două camere, la periferie

“Scenari immobiliari”, intervievând mai mulți agenți imobiliari, a calculat că în 2011, prețul mediu pentru o locuință a fost de 105.000 euro.

Prețurile caselor s/au diminuat puțin, iar lucrătorii străini au cumpărat case mai mici și mai periferice. Casele achiziționate sunt în 85% dintre cazuri în blocuri de tip economic, cu un costul cuprins între 90 și 140.000 de euro. Este vorba în special de locuințe cu două camere. Suprafața medie achiziționată a trecut de la 44 la 46 de metri pătrați într-un an. Locuințele se află la periferie (34%) sau în provincie (46%), unde prețurile scad și oferta este mai abundentă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Parlamentarul Boldea, tun de 1 milion de euro. Primul deputat căruia i se ridică imunitatea parlamentară

Româncă vândută de părinţi cu act notarial şi adusă de “proprietar” în Italia