in

Românii şi-au făcut imagine la Marcellina

Marcellina este un mic orăşel de origine medievală cu 7000 de locuitori, situat la poalele muntelui Gennaro, la 50 de kilometri de Roma. De câţiva ani, Marcellina a devenit „acasă” pentru o numeroasă comunitate de români: circa două mii de conaţionali, dintre care aproape o mie sunt înscrişi la evidenţ a populaţiei. O comunitate numeroasă, dar şi unită, aşa cum sa văzut la serbarea românească organizată duminică, 21 septembrie, în piaţa centrală a oraşului. Peste 300 de persoane, chiar 500 spun organizatorii, români şi italieni, au participat la evenimentul organizat de primărie, în collaborare cu reprezentanţii comunităţii de români. Organizatorii au dăruit autorităţilor cărţi ilustrate cu imagini din România, iar primăria a trimis ambasadorului României în Italia o efigie a oraşului.

„Italienii au stat la coadă să se fotografieze cu românii în costume populare”

Expoziţie de icoane şi folclor

Manifestaţia s-a deschis cu o expoziţie de icoane (din colecţia părintelui Ilie Ursachi) şi costume populare româneşti, precum şi fotografii cu peisaje şi imagini turistice ale României. Alături, vizitatorii au putut să guste specialităţi culinare româneşti, la standul de produse alimentare, cei mai apreciaţi fiind fără îndoială cozonacii. Pe scenă s-au alternat interpreţi români care au întreţinut spectatorii până seara târziu cu cântece populare şi alte succese de muzică uşoară. Cel mai apreciat a fost Nelu Untaru, care a cântat la nai melodii folclorice. „De ani de zile italienii şi românii convieţuiesc liniştiţi la Marcellina. Azi am avut marea plăcere să văd în piaţă şi persoane noi, pe care nu le cunoşteam”, ne-a declarat viceprimarul oraşului,Carlo Passacantilli la sfârşitul manifestaţiei. „Cei mai mulţi români au venit aici să lucreze, nu am avut probleme de integrare şi e normal să aibă şi momente de sărbătoare, să stea

împreună. Îmi dau seama de greutăţile pe care le întâmpinaţi când veniţi într-o ţară străină. Suntem bucuroşi că am reuşit să creăm aceste momente de linişte şi bucurie, de a fi împreună” a mai adăugat Passacantilli.

16% elevi români la şcoală

Primăria din Marcellina a demarat şi alte acţiuni de sus- ţinere şi integrare a comunităţii româneşti, cea mai numeroasă în localitate. Se organizează cursuri de limbă italiană şi alte activităţi ale serviciilor sociale. De altfel, prezenţa românilor este masivă şi în şcolile oraşului. „21 % din elevii noştri sunt străini, 16 % din total fiind români- adică 115 din 716”, ne explică Antonella Corea, directoarea Institutului Scolar din Marcellina. Cei mai numeroşi sunt elevii români din ciclul primar, 51, urmaţi de cei de la gimnaziu, 40 la număr şi de cei 24 copii de la grădiniţă. „Integrarea la şcoală nu este întotdeauna uşoară, mai ales pentru cei veniţi direct de pe băncile şcolilor din ţară. Există dificultăţi lingvistice pe care încercăm să le depăşim împreună cu părinţii şi profesorii. Cinci dintre învăţători rămân după ore pentru a face un curs intensiv de limbă italiană special pentru elevii români”, spune Antonella Corea. Directoarea Institutului se arată emoţionată când îşi aminteşte cazul unei fetiţe românce care s-a întors la şcoală în România, din cauza dificultăţilor materiale ale părinţilor: „Mama fetei a venit la mine să ia situaţia şcolară şi am simţit durerea ei, că trebuie să trăiască departe de copil, care studiază în ţară”.

Peste 700 de mici

Adevărată sărbătoare a culminat cu o horă a românilor în piaţa centrală a oraşului şi cu dansuri populare pe fondul muzical, interpretat de o mică orchestră românească. Participanţii la manifestaţie au putut mânca tradiţionalii mititei româneşti şi gogoşi. La mesele întinse chiar în piaţa primăriei s-au consumat peste 700 de mici, făcuţi din 30de kilograme de carne, ne-au declarat satisfăcuţi organizatorii. Simona Noru trăieşte de mulţi ani la Marcellina şi a fost organizatoarea principală a seratei: „Totul a început dintr-o idee, acum câteva luni. Asociaţia culturală din Marcellina, Pro-Loco, mi-a propus organizarea unei serate româneşti. A fost greu, dar

până la urmă am reuşit să facem totul. Românii au adus din ţară costume populare şi icoane pentru expoziţie, apoi româncele au gătit mici şi plăcinte apreciate de toţi. Italienii din Marcellina ne cunoşteau doar ca chiriaşii din casele vechi şi muncitorii de pe câmpuri. Acum au văzut cultura şi spiritul nostru. Am primit felicitări de la autorităţi şi de la toţi participanţii. Anul viitor vom face un spectacol mixt, unde vor alterna pe scenă grupuri folclorice localnice şi româneşti”.

„Bilanţul este unul încurajator”, spune şi Adrian Grigor, unul din promotorii evenimentului. „O seară foarte reuşită, nu ne aşteptam să vedem aproape 500 de persoane. Am avut o mare satisfacţie când, în repetate rânduri, în piaţă s-a încins o horă românească pe pământ italian, la care au participat în egală măsură români şi italieni. Satisfacţie la fel de mare ne-a dat aprecierea de către prieteni şi gazdele noastre, cetăţenii italieni, a expoziţiei de icoane şi peisaje. Mulţi s-au interesat de mănăstiri şi au întrebat dacă locurile acelea minunate se pot vizita. Mulţi italieni au stat la coadă pentru a se fotografia cu românii îmbrăcaţi în port popular”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Simona Farcaş candidează independent

O româncă în partidul lui Veltroni