in

Studenți italieni escrocați în România. C.A.P.I.M.E.D. : ”Rețea de crimă organizată, tolerată de statul român”

Am primit la redacție un comunicat de presă din partea Confederației C.A.P.I.M.E.D. România care dorește să tragă un semnal de alarmă împotriva escrocheriilor de care au parte studenții străini, la sfârșitul facultății, pentru a beneficia de certificatele de conformitate. Andrei Carmen Luminița dă exemplul concret al unor absolvenți italieni ai facultății de stomatologie.


COMUNICAT DE PRESĂ

Confederația C.A.P.I.M.E.D. România atrage atenția autorităților asupra existenței unei rețele de crimă organizată care funcționează în vestul țării, având legături cu universitățile de Medicină și Farmacie. Zeci de studenți străini au fost escrocați de persoane recomandate ca fiind capabile să obțină documentele necesare pentru exercitarea profesiei, în schimbul sumei de bani (zeci de mii de euro).

C.A.P.I.M.E.D. cere intervenția de urgență a D.I.I.C.O.T. pentru a cerceta rețeaua care deja a dus la procese în instanță, intentate de absolvenți ai facultăților de Medicină împotriva statului român, pe care statul le poate pierde la CEDO, astfel încât va fi nevoit să plătească milioane de euro despăgubiri. În plus, acest scandal care implică cetățeni străini escrocați în România și ignorați sau abuzați de autoritățile din România, va distruge învățământul universitar românesc, mai ales acum, când în România vor fi mai puțin de 70.000 de absolvenți de liceu, număr aproape egal cu cel al locurilor bugetate, la universitățile de stat, iar studenții străini ar fi putut să salveze universitățile de stat – ceea ce nu se va putea întâmpla, în urma unui scandal internațional.

Modul de operare al rețelei de escroci are la bază lipsa de coordonare între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, astfel: studenții străini sunt îndrumați către persoane care-i pot „ajuta” să obțină mai repede certificatul de conformitate, pentru a putea să profeseze, după ce au luat examenul de licență. Cele două ministere implicate nu au intervenit în niciun fel pentru a le apăra drepturile absolvenților de medicină care au venit la studii în România, plătind taxele de școlarizare și toate celelalte cheltuieli de întreținere, timp de șase ani, dar care nu își pot exercita dreptul la profesie.

Unii dintre absolvenți au rămas fără diplome în original, alții au primit documente false, iar alții sunt chiar acum șantajați să plătească până la 100.000 de euro pentru a li se da înapoi diplomele în original. Diplomele le sunt cerute sub pretextul că este nevoie de original, pentru obținerea certificatului de conformitate, de la Ministerul Sănătății, apoi absolvenții străini sunt șantajați și li se cer sume între 50.000 și 100.000 de euro, pentru recuperarea documentelor.

„Una dintre victimele acestui sistem care escrochează studenți străini, cu complicitatea autorităților – Ministerul Educației și Ministerul Sănătății – este Michelangelo Sapienza, cetățean italian, absolvent al Facultății de Stomatologie din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie de la Oradea, în anul 2008. Michelangelo Sapienza nu avea obligația să rămână în România pentru a face anii de rezidențiat, după absolvirea facultății, însă Ministerul Sănătății nu i-a dat certificatul de conformitate, nici măcar astăzi, după nouă ani de la absolvire, și i se cere să facă rezidențiatul în România, nu în țara de origine, deși nu statul român i-a plătit taxele și întreținerea în cei șase ani de studiu în România”, declară Carmen Luminița Andrei, președintele Confederației C.A.P.I.M.E.D. România.

Cetățeanul italian a fost nevoit să se întoarcă în țara de origine, imediat după ce a luat examenul de licență, din cauza unor probleme grave în familie, și abia anul următor a putut reveni în România, pentru a-și cere documentele necesare exercitării profesiei de medic stomatolog. În acest timp a făcut un an de rezidențiat în Italia, care nu îi este recunoscut acum, în România. A cerut Universității din Oradea adeverințele necesare, care i-au fost eliberate abia în 2017, după ce legislația românească s-a modificat, astfel încât Ministerul Sănătății pretinde că nu i se poate emite certificatul de conformitate decât dacă mai stă în România și pentru rezidențiat.

Dar în acest circuit al documentelor a intervenit și rețeaua de escroci care are sediul la Arad. Michelangelo Sapienza a fost îndrumat să ceară ajutor numitei Jeler Irina Simona, pentru a obține mai repede certificatul de conformitate pe care Ministerul Sănătății îl emite foarte greu absolvenților străini ai universităților românești. În felul acesta a rămas fără diploma de licență în original și este în continuare șantajat, iar cele două ministere implicate nu mișcă un singur deget, pentru a rezolva această situație.

Alte cazuri de abuz împotriva studenților străini care au studiat la universitățile de stat din România sunt legate de anularea diplomelor, de către Ministerul Educației, iar Ministerul Sănătății le-a anulat certificatele de conformitate. Avocata Rose-Marie Ivan a reprezentat în instanță mai mulți studenți străini care au avut de suferit în urma abuzurilor autorităților sau din cauza escrocilor către care au fost trimiși. Cinci dintre absolvenții de Stomatologie, cetățeni italieni, au diplomele de licență anulate, din cauza unor neconformități în documentele depuse la dosarele de școlarizare, și au înaintat procese la CEDO împotriva statului român. Aceștia cer despăgubiri în valoare de 5 milioane de euro – un milion fiecare, reprezentând echivalentul sumei pe care o pierd, ca stomatologi, fiind în imposibilitate de a-și exercita profesia în Italia.

„Am cerut în repetate rânduri lămuriri din partea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, în legătură cu situația cetățeanului italian Michelangelo Sapienza, însă niciuna dintre instituții nu a dat niciun răspuns, timp de mai mult de 30 de zile. Cerem răspuns oficial din partea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, în legătură cu acest caz, dar și cu celelalte cazuri pentru care statul român va trebui să plătească milioane de euro despăgubiri”, declară Carmen Luminița Andrei, președinte CAPIMED România.

Președinte Fondator

Andrei Carmen Luminița

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, forum al asociațiilor românești, principalele mesaje ale ambasadorului Bologan: IMPLICARE și UNITATE

Ministrul Teodorovici reia tema LIMITĂRII plecării românilor la muncă în străinătate: «Ar trebui să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție»