“Nu vom mai majora poliţele auto ale imigranţilor”, au promis două companii de asigurare, acuzate de discriminare la stabilirea preţurilor pentru asigurarea Auto obligatorie (Rca).
Cetăţenia clienţilor nu va mai fi un factor determinant pentru costul poliţelor. Cele două companii, Quixa şi Zurich, au renunţat la aşa-zisele “tarife etnice”, înainte de a fi constrânse să o facă de sentinţa unui judecător.
În urmă cu câteva luni, două ong-uri, Asgi şi Apn (Avvocati per Niente), au înaintat o acţiune civilă antidiscriminare împotriva celor două companii, care îi făceau pe străini să plătească mult mai mult decât pe italieni.
Potrivit celor două companii, diferenţele tarifare erau justificate de statistici, care pun în relaţie cetăţenia cu “o tipologie de comportament la volan şi, în consecinţă, cu o tipologie de risc”.
Potrivit Asgi şi Apn acest lucru constituie o discriminare a clienţilor imigranţi, practică interzisă de lege.
Şi Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale, la finele lui ianuarie, a recomandat ca asigurările să propună “tarife independente de cetăţenia” clienţilor. Procesul urma să înceapă, însă Quixa şi Zurich au făcut un pas înapoi.
În două comunicate aproape identice, îşi afirmă buna credinţă şi “absenţa totală a oricărei intenţii discriminatorii”, şi anunţă că renunţă “în mod definitiv” la parametrul cetăţeniei la stabilirea tarifelor.
În consecinţă, Asgi şi Apn au renunţat la acţiune şi vor semnala rezultatul acţiunii şi Comisiei Europene, căreia i-au înaintat o plângere.
“Este aceeaşi soluţie la care am ajuns anul trecut cu Genialloyd, împotriva căreia am prezentat un alt recurs. Speranţa este ca acum toate celelalte companii care încă nu s-au conformat să renunţe la criteriul cetăţeniei, care este în contrast cu principiul de egalitate şi nediscriminare între italieni şi străini în oferta de servicii”, spune avocatul Alberto Guariso, care împreună cu avocatul Livio Neri s-a îngrijit de acţiunea antidiscriminare.
Elvio Pasca