in

Mutarea lui Băsescu: liberalul Teodor Meleşcanu, şef la SIE

Lovitură de teatru orhestrată de preşedintele Traian Băsescu: senatorul liberal Teodor Meleşcanu a fost propus de către şeful statului pentru conducerea Serviciului de Informaţii Externe. Parlamentul a validat propunerea preşedintelui, Meleşcanu urmând să renunţe la mandatul senatorial. Marginalizat în PNL după un conflict cu Crin Antonescu, noul şef al SIE a fost ministru de Externe şi ministru al Apărării. Numirea lui Meleşcanu ca succesor al lui Mihai Răzvan Ungureanu a inflamat spiritele în rândul Opoziţiei, liberalii dorind excluderea acestuia din partid.

Liberalul Teodor Meleşcanu a fost propus de preşedintele Traian Băsescu şi validat de Parlament în funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii Externe.

El a fost instalat în funcţie, marţi, 28 februarie, după ce a fost validat de senatori şi deputaţi cu 238 de voturi pentru şi unul contra. Parlamentarii Opoziţiei au boicotat prin absenţă validarea lui Meleşcanu ca director al SIE.

Propunerea unui reprezentant al Opoziţiei într-o funcţie de interes naţional de către preşedintele Băsescu nu este o noutate. De-a lungul anilor, social- democratul George Maior a fost propus de Cotroceni la şefia SRI, liberalul Mihai Răzvan Ungureanu, pentru şefia SIE sau liberalul Dacian Cioloş a fost propus Comisar European pentru Agricultură.

Teodor Meleşcanu are o experienţă de aproape 30 de ani în MAE, unde în perioada 1992-1996, în guvernul Nicolae Văcăroiu, a fost ministru din partea PDSR. După alegerile din 1996, Meleşcanu şi-a fondat propriul partid – Alianţa pentru România (ApR) cu care a candidat la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. în 2002 ApR a fuzionat cu PNL, Teodor Meleşcanu fiind ales vicepreşedinte al PNL, funcţie deţinută până în 2010.

între timp, Meleşcanu a mai fost al Apărării în guvernul liberal al lui Călin Popescu-Tăriceanu şi tot aici ministru-interimar al Justiţiei.

Teodor Meleşcanu se află de ceva vreme într-un conflict mocnit cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, după ce senatorul a declarat într-un interviu că se poate guverna şi cu Traian Băsescu-preşedinte.

Ce îşi propune Meleşcanu la SIE

Teodor Meleşcanu a prezentat la audierile comisiilor parlamentare de apărare şi SIE câteva elemente din programul său de conducere. Astfel, Meleşcanu a promis că va juca rolul de „interfaţă” între Serviciul de Informaţie Externă, Parlament şi societatea românească.

Teodor Meleşcanu a mai declarat că printre priorităţi se află îmbunătăţirea dialogului cu Parlamentul, dar şi controlul politic asupra serviciului, descris de candidatul la şefia SIE drept „o chestiune de normalitate”.

Pe lista priorităţilor SIE, în cazul în care Meleşcanu va asigura directoratul instituţiei, se află colaborarea cu NATO şi UE, dar şi atragerea de fonduri financiare pentru România.

„Printre vulnerabilităţile pe care le are România la ora actual sunt şi probleme legate de criza economică. Astfel, atragerea unor surse posibile de finanţare ar trebui să fie o preocupare a SIE”, a motivate Meleşcanu.

Ponta: Băsescu nu are încredere în niciun om de la Putere

Preşedintele PSD Victor Ponta s-a bucurat că postul de director SIE nu a fost propus cuiva din rândul social-democraţilor. În opinia liderului social- democrat, prin nominalizarea liberalului Teodor Meleşcanu în fruntea SIE, şeful statului dovedeşte că nu are încredere în niciunul din membrii PDL. „Dacă-mi permiteţi să fac o glumă pe tema asta: m-am bucurat că nu e cineva de la PSD”, a afirmat Ponta.

„Este o mare problemă de încredere în rândul oamenilor din partea puterii pentru că, din cât de mulţi sunt cei de la PDL, UDMR, UNPR, domnul preşedinte Băsescu nu a avut încredere în niciunul. L-a propus ministru pe Mihai Răzvan Ungureanu. Din câţi pedelişti au fost pomeniţi ca ipoteze, Stănişoară, Cezar Preda, domnul Băsescu nu are încredere în niciunul dintre ei. Probabil ştie el de ce”, a spus Ponta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sidonia Grozavu, actriţa emigrantă: “Vreau să-mi aduc trupa în Italia”

Robert Scarlat, „indignatul” de la Roma, condamnat la doi ani de închisoare