in

Italienii care ne apără imaginea/ Chiara Schirosi lansează o campanie online: “Gata cu rasismul!”

Chiara Schirosi, autoarea unei cărţi dedicate României (“E se”- Şi dacă), ia poziţie împotriva tonului cu care jurnaliştii italieni vorbesc despre români. “Ajunge cu comentariile rasiste şi cu perpetuarea imaginii negative şi total neadevărate legată de românii din Italia”, spune Chiara Schirosi, care a lansat o adevărată campanie online în favoarea comunităţii de români. Şi nu este singura: mai mulţi italieni, îndrăgostiţi de România, au luat poziţie alături de ea.

 “Da, recunosc, răbdarea mea a ajuns la o limită, am hotărât să nu mai tac şi să iau poziţie, ori de câte ori se aruncă cu noroi pe imaginea românilor”- spune tânăra scriitoare.

“Picătura care a umplut paharul” a constituit-o chiar un articol al Gazetei. Este vorba o semnalare a publicaţiei noastre, în care este citat un articol despre o româncă acuzată de furt, postat pe un site local de ştiri. Cititorii site-ului s-au întrecut în comentarii rasiste la adresa întregii comunităţi: nu au lipsit înjurăturile, obscenităţile şi ameninţările destinate românilor. Redacţia portalului de ştiri nu a moderat acele comentarii, lăsându-şi cititorii să se dezlănţuie.

"Am cerut să şteargă comentariile, dar am fost cenzurată"

“După ce am citit acel articol semnalat de publicaţia voastră, am sunat la redacţie şi am cerut ca să fie şterse comentariile cu caracter xenofob la adresa românilor. Mi s-a răspuns că nici nu au băgat de seamă, ceea ce este, evident, o minciună. Mi-au promis că vor şterge comentariile, dar am văzut că nu au făcut-o. Atunci am postat şi eu un comentariu, în care le-am atras atenţia că nu au moderat respectivele luări de poziţie, aşa cum au promis la telefon. În schimb, cea cenzurată am fost eu! Până la urmă, în loc să şteargă comentariile incriminate, au înlocuit jignirile şi înjurăturile cu “xxx”, dar au lăsat răbufnirile de ură ale comentatorilor”, ne povesteşte Chiara. “Din păcate, acest fel de articole care instigă la anumite sentimente de intoleranţă faţă de români nu sunt deloc rare. Nu fac decât să întărească acele prejudecăţi nefondate cu privire la români. Implicit, acele publicaţii nu fac decât să-şi deterioreze în timp propria imagine şi credibilitate”.

Îndrăgostită de limba română, dar şi de tot ce e legat de ţara noastră, Chiara spune că se consideră doar pe jumătate italiancă. “Românii m-au primit printre ei ca pe o soră, iar sufletul meu este împărţit, de fiecare dată când merg în România, e ca şi cum îmi recapăt energia vitală”.

De aceea, nu a ezitat să critice emisiunea de pe La7 "The show must go off", în care Serena Dandini – “o jurnalistă pe care, de altfel, o respect mult”- a prezentat o scenetă în care româncele sunt prezentate într-o lumină “deloc măgulitoare”. “O imagine care, pur şi simplu, nu reflectă realitatea. Nu este adevărat că stârneşte râsul, pentru că nu este prezentată un model al femeii românce care vine să lucreze în Italia. E mai degrabă o paiaţă, care reflectă exact acele stereotipuri pe care trebuie să le evităm şi să le combatem”, susţine Chiara Schirosi, care a criticat sceneta chiar pe pagina de Facebook a emisiunii.

Citeşte şi: VIDEO/ Românii, batjocoriţi la un show umoristic de pe La7

“Satira are rostul ei: dar în contextul actual, în care există deja probleme de comunicare, iar imaginea pe care o au românii în Italia este şi aşa distorsionată, a prezenta acel personaj grotesc înseamnă a arunca gaz pe foc. Autorii emisiunii ar fi putut ale ge o altă manieră de a calma apele, arătând românii aşa cum sunt”.

Autoarea cărţii “Şi dacă” susţine că, în prezent, italienii continuă să aibă o imagine negativă despre români: “E o perioadă de stagnare, ceea ce este într-un fel şi mai preocupant. Pentru că românii continuă să se integreze în societatea italiană, demonstrează ceea ce sunt, dar nu sunt apreciaţi aşa cum ar trebui să fie. E ca şi cum o comunitate întreagă strigă în tăcere, dar nu este ascultată. E trist”.

Ce se poate face pentru a arăta adevărata faţă a românilor? “Eu fac ceea ce pot, la nivel personal. Însă îmi dau seama că trebuie să existe o voinţă de schimbare în fiecare dintre noi, italienii. Să ne amintim că şi noi am fost trataţi prin prisma stereotipurilor negative, când am emigrat”. În jurul Chiarei s-a format un grup de italieni şi români care gândesc la fel: “Gianni, Ruxandra şi mulţi alţii, mă susţin şi am avut plăcerea să aflu că volumul meu i-a făcut pe mulţi să descopere o altă faţă a României”.

Chiar dacă, recunoaşte Chiara, dragostea ei declarată pentru România a făcut-o să aibă parte de critici şi de atacuri din partea propriilor conaţionali. Acele critici, însă, după cum ea însăşi spune, nu au făcut decât să se simtă şi mai înverşunată în lupta ei – “de româncă”- cu prejudecăţile italienilor.

Chiara Schirosi este traducătoare şi lucrează ca interpret la Ministerul Agriculturii. În 2010 a publicat volumul “E se…”. Car – tea prezintă călătoriile Chiarei în România şi cuprinde numeroase fotografii realizate de autoare.

Miruna Cajvaneanu

Citeşte şi:

M-am îndrăgostit de limba română!

Prezentare de carte despre România, la Gallipoli

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Inscripţii rasiste la Civita Castellana

Mădălina Ghenea, una dintre cele mai dorite femei din lume GALERIE FOTO