in

Cum a gestionat Ambasada de la Roma criza supravieţuitorilor români de pe Concordia

Roma – 18 ianuarie 2012- 56 de cetăţeni români se aflau la bordul navei Costa Concordia, naufragiată în apropierea insulei Giglio vineri, 13 ianaurie. Dintre ei, 29 erau turişti, iar alţi 27 făceau parte din echipajul navei de croazieră. Până azi, au fost recuperate 11 victime, iar alte 28 de persoane sunt date dispărute: nu există niciun român printre cei care lipsesc la apel. Majoritatea românilor care făceau parte din echipaj nu aveau documente de identitate asupra lor, la fel şi o parte dintre turişti. Am cerut mai multe detalii cu privire la asistenţa acordată supravieţuitorilor de către autorităţile româneşti din Peninsulă. Iată mai jos răspunsurile primite prin Ambasada României la Roma.

Ce servicii au fost acordate cetăţenilor români de pe Costa Concordia? În cât timp va fi rezolvată situaţia românilro naufragiaţi, din punct de vedere birocratic?

Aşa cum am informat în cele patru comunicate transmise opiniei publice, oficiile diplomatice ale României în Italia (Ambasada României la Roma, Consulatele Generale ale României la Bologna şi Torino) au luat imediat legătura cu autorităţile italiene si cu armatorul italian, pentru a se informa cu privire la situaţia cetăţenilor romani aflaţi la bordul navei Costa Concordia.

Astfel, consulul general al României la Bologna s-a deplasat, la 14 ianuarie 2012, la Grosseto, pentru a elibera titluri de călătorie unora dintre cetăţenii români, care au făcut parte din personalul navigant al navei. La solicitarea Consulatului , reprezentanţii asociaţiei româneşti “Hora Unirii” din Grosseto au facilitat contactul permanent cu grupurile de cetăţeni români până la sosirea echipei Consulatului. Subliniem în mod special implicarea familiei Prundeanu, români stabiliţi la Grosseto, în acţiunea de identificare şi ajutorare a sinistraţilor.

Consulatul General al României la Bologna a luat legătura cu toţi cei 27 de cetăţeni români, membri ai personalului navigant, şi a eliberat 23 de titluri de călătorie, în regim de gratuitate, celelalte 4 persoane fiind în posesia unui document de călătorie românesc, nemaiavând astfel nevoie de sprijin consular în vederea repatrierii.

De asemenea, Secţia Consulară a Ambasadei României în Italia a acordat, în seara zilei de 14 ianuarie 2012, asistenţă consulară unui număr de nouă turişti români (trei familii). Cetăţenii români au fost preluaţi, de la hotelul din Roma în care erau cazaţi, de un autoturism pus la dispoziţie de Ambasada României şi transportaţi la Secţia consulară a Ambasadei, unde li s-au eliberat titluri de călătorie gratuite pentru reîntoarcerea în ţară.

La acest moment, o parte dintre cetăţenii români au fost deja repatriaţi, cei care au făcut parte din personal s-au deplasat, la 16 ianuarie 2012, de la Grosseto la Civitavecchia, în vederea îmbarcării în curse aeriene spre România, începând cu 17 ianuarie 2012.

Trebuie avut în vedere şi faptul că la bord se aflau inclusiv cetăţeni români rezidenţi în Italia sau alte state europene.

Sunt şi copii printre pasagerii naufragiaţi?

Confirmam că printre turişti se aflau şi minori.

Cât a cheltuit ambasada/ consulatele pentru a acorda asistenta cetăţenilor români?

Tuturor cetăţenilor români care au solicitat asistenţă consulară în vederea repatrierii le-au fost acordate titluri de călătorie, în regim de gratuitate.
Cheltuielile de cazare si repatriere sunt suportate de către armatorul navei, dar misiunile diplomatice şi consulare urmăresc, in continuare, condiţiile in care acestea sunt asigurate.

Oficiile diplomatice ale României în Italia (Ambasada României la Roma, Consulatele Generale ale României la Bologna şi Torino) sunt pregătite să asigure, în continuare, la cerere, asistenţa consulară necesară tuturor cetăţenilor români afectaţi de naufragiul navei de croazieră Costa Concordia.

Miruna Căjvăneanu

Citeşte şi:

REPORTAJ EXCLUSIV GR: Supravieţuitorii români de pe Concordia: „Nimeni nu ştia să conducă bărcile de salvare”

Odiseea românilor de pe Concordia: “Ne-a spus la telefon trăieşte”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Torino/ A rămas cheală din cauza vopselei de păr

NY TIMES/ Manhattan: Dimitrie Vicovanu, “chirurgul” ceasurilor de colecţie