Autoritățile italiene scot la lumină anchetele asupra cărnii importate din România, unde animalele sunt expuse contaminării cu metale grele, de tip cadmiu. Cadmiul e un metal greu, extrem de toxic, care afectează mai ales căile respiratorii și rinichii, unde se asimilează cu precădere. Poate provoca insuficiență renală, osteoporoză, ba chiar și cancer, în special cel pulmonar. Ancheta a fost efectuată de Irpi (Investigative Reporting Project Italy) pentru publicația italiană Linkiesta.
Jurnaliștii italieni vorbesc despre un caz din Sardinia. Ultimul raport, lansat de autoritățile veterinare din regiunea Sardinia , confirmă faptul că tema este acum europeană, iar Italia trebuie să se îngrijoreze.
Italia, ale căror controale de alimentare sunt printre cele mai atente din Europa, a publicat cinci rapoarte de cadmiu excesiv înregistrate în ultimii cinci ani, fapt care nu a trecut neobservat. Conform celor mai recente date, carnea provine mai ales din Polonia (34%), Spania (21%), Belgia (13%) și România (6,8%). Și autoritățile veterinare italiene monitorizează cu atenție deosebită pentru carnea lor derivată de la cai din Europa de Est „în special din Polonia și România“ , scrie el într – un document obținut de IRPI.
Rapoartele, inițiate de autoritățile veterinare din Piemont și Lombardia, au implicat axa România-Belgia-Italia. Conform documentelor obținute de IRPI, proiectul Knack și RISE, niciunul dintre loturile pe care s-a găsit un exces de cadmiu nu a ajuns în feluri de mâncare italienești. Toate loturile au fost returnate expeditorului sau distruse înainte de a fi introduse pe piață. Încântați că sistemul a reacționat, însă încărcăturile care sosesc din România nu s-au oprit. Totodată, în unele cazuri, s-au detectat prezența documentelor contrafăcute și modificate pentru identificarea cailor.
La rândul său, RISE Project scrie despre ”un caz provincial de indolență românească care a speriat continentul.” Astfel, sute de tone de carne toxică de cal au fost livrate constant în Belgia și Italia, pe o filieră românească, începând cu 2014, inclusiv cu documente contrafăcute.
Carnea conținea un metal greu, ceea ce a provocat cinci alerte publice în sistemul european de siguranță alimentară, și fusese vândută de două companii din Maramureș.
Transporturile și rețeaua au intrat în vizorul Europol, poliția Uniunii Europene, care a demarat o operațiune de amploare în toate țările implicate.
Până acum, autoritățile au destructurat o rețea internațională de contrabandiști, implicată într-un scandal similar din 2013, când vindeau carne de cal improprie consumului uman, în ambalaj de vită.
Ancheta europeană a ajuns la porțile unui abator din Baia Mare, iar procurorii cercetează dacă furnizorii locali au beneficiat de protecția instituțională a direcției sanitar-veterinare.
RISE Project, săptămânalul belgian Knack și IRPI (Investigative Reporting Project Italy) din Italia au urmărit traseul cărnii plus implicațiile afacerii.
Topul fructelor și legumelor care conțin cele mai multe pesticide