Nu se opresc protestele brutarilor italieni împotriva păinii “made in Romania”. Potrivit presei din nordul Italiei, pâinea tip baghetă şi aluatul pentru prepararea acestui produs alimentar de bază “invadează” supermaketurile. Este vorba de produse congelate şi stocate “pentru o perioadă nedeterminată”, scrie aostaoggi.it.
Brutarii din Valle d'Aosta sunt într-o alertă puternică, dezorientaţi în faţa unei intrări de mărfuri care, susţin ei, “nu întotdeauna respectă normele stabilite de Uniunea Europeană privind trasabilitatea”.
«Îi voi întâlni, în scurt timp, pe colegii mei din zonă, pentru a-i sensibiliza privind această problemă – spune Luciano Scarlatta, preşedintele Asociaţiei Brutarilor din Valle d'Aosta. Intenţionez, în special, să solicit controlarea produselor. Consider mai mult decât oportune verificări aprofundate în interesul sectorului şi al consumatorilor».
Scarlatta aşază în centrul iniţiativei sale ceea ce numeşte o “slabă transparenţă” legată de filiera produselor. Exemplifică: «Clienţii ar putea fi în situaţia de a cumpăra produse preparate în 2010 şi vândute în supermarket-uri în 2012. Ce garanţii de calitate mai pot exista? Conservarea în congelator a oricărui produs are o scadenţă. Printre altele – subliniază – preţul pâinii din supermarket-uri nu este inferior celui din brutării».
“Trezirea atenţiei” consumatorilor, a mijloacelor de comunicare şi a lumii politice. Iată campania iniţiată de Federaţia Naţională a Brutarilor. «Sectorul nostru – reia Luciano Scarlatta – ar dori să implice şi forţele de ordine, invitându-le să intensifice controalele. Ne plângem de o informare neadecvată privind originea produsului».
Legislaţia europeană a reglementat recunoaşterea reciprocă a produselor. «Suntem, de aceea, obligaţi să o recunoaştem ca pâine, fără nicio certitudine de calitate şi prospeţime», subliniază preşedintele brutarilor din Valle d'Aosta.
În luna noiembrie a anului trecut, cotidianul “La Repubblica” a demarat o adevărată campanie în legătură cu presupusa lipsă de calitate a pâinii congelate “made in Romania”.
Citeşte şi: