in

La Cassano D’Adda, românii construiesc istoria

"Am o singură patrie, care e România. Italia este doar o ţară în care trăiesc", ne spune profesorul Codrin Hârjoabă, unul dintre sufletele comunităţii româneşti de la Cassano D'Adda, în provincia Milano. Acolo sunt câteva sute, şi în fiecare an se simt tot mai români.

Abia s-au stins vocile cântătorilor de colinde şi reflectoarele în Biblioteca Sciondi din Cassano. Zilele trecute s-a sărbătorit Ziua Naţională, iar cei de la Asociaţia culturală IH.th.IS au mai  bifat un an. Al treilea. Au mai spulberat câteva prejudecăţi privind românii.

Al treilea an

Au sărbătorit pentru al treilea an consecutiv Ziua României, cu un program cultural cu mâncarea tradiţională şi muzica de suflet de acasă. Au discutat despre simbolul Unirii din 1918 pentru români şi proiecţia acestuia în prezent, la nivelul Uniunii Europene.

Pe aceasta temă s-a pronunţat şi primarul din Cassano D'Adda, concluzia finală fiind aceea că numai o Europă Unită poate depăsi actuala criză economică.

Sutele de români şi italieni, printre care şi politicieni de vază ai comunităţii care au dat curs invitaţiei au putut asculta adevărate pledoarii despre pictura murală "Judecata de Apoi" de la Mănăstirea Voroneţ. Au aflat informaţii despre personalitatea şi opera lui Constantin Brâncuşi, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naşterea sa. Au aflat totul despre păstoritul transhumant în Transilvania, obiceiul torsului şi utilizarea lânii in comunitatea rurală.

Aşa au adus membrii asociaţiei, cu sunet şi imagini, România pentru câteva ore în Italia. Nu au lipsit, prin grija celor de la Asociaţia IH.th.IS diverse vase de lut lucrate în stil tradiţional românesc. Nu a lipsit Ceramica de Marginea, de Horezu, Cucuteni, ouăle încondeiate, etc. Toate acestea au fost prezentate de catre membri ai asociaţiei în costume populare. Sărbătoarea s-a încheiat cu muzică şi dansuri populare.

"Prins între două lumi"

"De la distanţă, am simţit cu emoţie acest 1 Decembrie. Mult mai profund decât dacă eram în România. Dar şi cu tristeţe, când mă gândesc la clasa politică, la valorile pe care le au românii. Mă simt dezrădăcinat, prins între două lumi şi incapabil să-mi găsesc locul în una din ele. Pe de o parte iubesc românii, iar pe de alta parte îi detest. Pe de o parte înţeleg pe italieni când ne critică, iar pe alta parte îmi vine să-i mănânc atunci când aruncă o vorbă dispreţuitoare la adresa românilor. Dualismul ăsta care se luptă în mine nu reuşeşte să încline balanţa de o parte sau de alta", a mărturisit declarat Codrin Hârjoabă.

Nu doar românii au fost emoţionaţi. La finalul spectacolului, Consilierul comunal Marina Coppo a declarat: "A fost o întâlnire frumoasă, pentru a aminti istoria României, care ne-a oferit ocazia de a cunoaşte locuri şi momente din aceasta ţară prin munca fotografică şi istorică pregatită de organizatori, Ne-a facut curioşi aceat tărâm, s-a născut fantezia unei înfrăţiri... si chiar a unei  vacanţe de aprofundare."

"1 decembrie 1918 arată imaginea românului învingător. A românului care nu este o victimă a istoriei, ci a românului care scrie istoria. Trebuie să găsim formula magică pentru a fi uniţi, ca în 1918. Noi cei de la IH.th.IS, o căutăm, facem experimente pentru a o aduce la lumina. Vrem ca prin manifestari de tipul acesta să-i facem pe cei din jur să se gândească de doua ori înainte de a da un verdict tuturor românilor. Ne-am unit ca să arătăm, să demonstrăm că românul poate însemna şi sensibilitate, erudiţie, creaţie, generozitate. Mulţi mi-au spus că sunt prea optimist şi că suntem excepţii care nu fac decât să confirme regula. Eu le spun că numai cei optimişti au schimbat istoria", ne-a declarat Codrin Hârjoabă, de la Asociaţia IH.th.IS.

Georgiana Baciu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Liberalii anunţă înfiinţarea PNL Diaspora. În Italia există deja două filiale!

VIDEO/ Elena, ucisă pentru că a refuzat să-şi sărute agresorul