in

Serial GR 2/ Vieţi de “badante” în Italia: “Bătrânii au încercat să mă violeze”

Nu toate româncele care lucrează ca „badante” în Italia sunt de lăudat. Există şi femei care profită de italienii pe care ar trebui să-i îngrijească. Unele fură. Altele mint sau beau de sting. Cele mai norocoase moştenesc averea bătrânilor şi îşi asigură viitorul în Italia. Iată câteva cazuri de „badante” atipice.

Ana-Maria P. şi fiul ei de 11 ani se află de trei luni într-un centrul de primire la Palermo. Peste două zile vor pleca în România.

Ana-Maria este din Bucureşti, are 35 de ani şi este divorţată, cu un copil. A venit în Italia în urmă cu 8 ani, având un prieten italian la Verona. A făcut menaj într-o casă de bătrâni, apoi a lucrat la ore. După doi de relaţie îşi denunţă prietenul de rele tratamente şi violenţă, apoi îşi retrage plângerea în schimbul unei sume de bani.

Scena din din filmul „Io, loro e Lara” (Carlo Verdone): tânăra menajera străină și văduvul bogat


 

Cu 5.000 de euro în cont se mută în altă regiune, în Marche şi se angajează badante la un bătrân de 89 de ani. După un an face un denunţ la carabinieri că bătrânul a încercat să abuzeze de ea. Povestea părea cusută cu aţă albă, dar obţine şi de aici o sumă de 4.000 de euro. Familia bătrânului nu vrea să mai audă de ea.

De doi ani, Ana-Maria s-a stabilit la Palermo împreună cu fiul ei. Lucrează şi locuieşte împreună cu un bătrânel de 92 de ani, tată a şase copii. Ana-Maria îşi îndeplineşte conştiincioasă sarcinile de serviciu, familia fiind deosebit de mulţumită.

La un moment dat, Ana-Maria dă „vestea” fiicei mai mari a batrânului: „Tatăl dumneavoastră îmi face avansuri de mult, mă umileşte în faţa fiului meu, a încercat să mă violeze„, totul povestit printre lacrimi şi sughiţuri. Italianca încearcă, ruşinată de comportamentul inacceptabil al tatălui său, să îşi ceară scuze. Şocată şi uimită îşi anunţă întreaga familie.

Ana-Maria dăduse de înţeles că ar uita „umilinţele” cu „una buona uscita” în cont şi găsirea unui alt loc de muncă. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit. Oamenii de bună credinţă au dus-o la un centru care să-i ofere sprijin.

Verificările asistenţilor sociali au scos la iveală tehnica ei de a obţine bani după ce depunea la carabinieri un denunţ. De asemenea, concluzia anchetei specifica faptul că reprezintă un pericol pentru propriul copil, deoarece acţiunile sale îi perturbă creşterea şi educaţia. Familia la care a lucrat cu acte în regulă nu a depus împotriva ei nici o plângere cu condiţia ca ea să se întoarcă în România. Am vorbit cu ea la centrul din Palermo.

Ana-Maria ai decis să te întorci în România?

«Da, mi-am cumpărat bilete de avion. Nu mai pot rămâne aici ca la închisoare. Nu mi-au dat voie să ies, să primesc vizite. Nu am putut să îmi caut altceva de lucru. Pe fiul meu îl duc la şcoală asistenţii sociali. Iar mie îmi place să fiu liberă. Am maşină personală şi îmi place să mă plimb. De aici nu mi se dă voie. În România voi căuta ceva de lucru. Dacă nu o să găsesc mă întorc din nou în Italia. Am prieteni la Roma, la Torino.»

Fiul tău ce părere are despre decizia ta?

«Fiul meu a crescut mai mult în Italia. Nu-i prea place că ne mutăm din loc în loc, dar aceasta este situaţia. O să încerc să-i ofer mai multă siguranţă, aşa cum mi-au recomandat psihologii de aici. Eu vreau să fiu o mamă bună. Ce să fac dacă toţi încearcă să profite de mine?

(continua)

Crina Suceveanu


 

Serial GR, Vieţi de ”badante” în Italia: ”La noi, mori în casă de foame”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Palermo, poveste dramatică a unei românce de 22 de ani: ”Prostituează-te sau îi facem rău fiicei tale”

Serial GR, Vieţi de ”badante” în Italia: ”La noi, mori în casă de foame”