„Banii sau ard tot”- le-a strigat Tudor Rusu, un român de 56 de ani, angajaţilor unei bănci din Livorno, pe 7 decembrie. Românul încercat să jefuiască o bancă „înarmat” cu o sticlă cu lichid albastru despre care a urlat că este lichid inflamabil. Dar a fost pus pe fugă de directorul băncii, urmărit de personal şi apoi blocat de poliţie.
Ca în film
Autorul tentativei de jaf, acum arestat, nu este la prima infracţiune de acest fel. „Imediat ce a intrat, la 14.30, l-am recunoscut: era acelaşi care pe 12 octombrie a furat 6.000 de euro„, povestesc angajaţii. Directorul şi o casieră au încercat să-l captureze pe răufăcător, a cărui fugă a fost încetinită de uşa rotativă, şi apoi l-au urmărit pe stradă, în aşteptarea poliţiei. Românul ar putea fi autorul şi altor lovituri date la Livorno din 7 septembrie până astăzi.
„Il Tirreno” publică povestea lui Tudor Rusu, sub titlul „Mi-am pierdut locul de muncă, prima lovitură am dat-o cu o sticlă de ceai„. Banditul care jefuia băncile ameninţând casierii şi clienţii că dă foc agenţiei ţinând în mână o (falsă) sticlă de benzină, se destăinuie pe timpul primei nopţi în celulă. În faţa agenţilor care îl păzesc încearcă să explice de ce a început: „îmi pierdusem locul de muncă”. Si povesteşte două dintre loviturile puse la cale, cea din 7 septembrie la Casa de Economii din Firenze de la care a fugit, pe şaua scuterului său, cu trei mii de euro şi ultima, tentativă, la filiala băncii Intesa.
“Eram disperat, am pierdut locul de muncă”
„La începutul lui septembrie eram disperat, firma pentru care lucram ca muncitor la Collesalveti – aminteşte – mă concediase la finele lui august. Acasă mi-au tăiat curentul pentru că nu mai plăteam facturile. Atunci am luat o sticlă cu ceai verde şi am intrat într-o bancă spunând casierilor că era vorba de benzină şi că trebuie să-mi dea banii. Ieri, în schimb, am folosit un amestec de apă şi săpun pentru podele. Dar nu vroiam să fac rău nimănui„, spune înainte de a începe să tremure şi de a cere ceva de băut pentru a calma o criză de abstinenţă de la alcool.
Confesiunea pe care Tudor Rusu, de 56 de ani, de origine român dar în Italia din 1996 a făcut-o agenţilor de poliţie – confirmă anchetatorii – la nivel procesual contează puţin sau deloc, pentru că – explică cei de la Chestură – „totul va trebui să fie demonstrat. Pentru moment, de fapt, bărbatul de 56 de ani a fost arestat şi apoi transferat, ieri dimineaţă, la închisoarea Sughere pentru că a încercat să jefuiască, miercuri după- amiază, filiala băncii Intesa, înainte de a fi urmărit de doi angajaţi şi blocat de patru agenţi”.
Alte patru lovituri în trei luni
Însă există suspiciunea, confirmată în mare parte de fostul muncitor, că bărbatul poate fi autorul şi altor patru lovituri diferite, încercate sau reuşite, puse la cale în oraş în ultimele trei luni. Pentru a se demonstra această ipoteză miercuri seară a fost efectuată o percheziţie în locuinţa bărbatului, în zona Barriera Garibaldi. „Însă nu am găsit nimic interesant”, explică anchetatorii. Totuşi, adunând banii pe care i-ar fi sustras bărbatul pe timpul celor trei lovituri duse la bun sfârşit s-ar ajunge la o sumă totală de 15.000 de euro la care trebuie adăugate peste 500 de lire sterline. Este posibil să fi cheltuit deja totul? Pentru a demonstra în sala de judecată că Tudor Rusu este într-adevăr jefuitorul cu sticla fluorescentă va fi determinantă recunoaşterea pe care vor trebui să o facă angajaţii care s-au trezit cu el în faţă pe timpul jafurilor.
„Pentru a nu-i influenţa – spun de la Chestură referindu-se la martori – am decis să nu facem publică fotografia persoanei suspecte”.