Restricţiile impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă belgiene ar urma să fie ridicate de la 1 ianuarie anul viitor, după ce regiunea flamandă, cea care susţinea restricţiile, şi-a revizuit poziţia, notează EurActiv.
O decizie în acest sens se aşteaptă în scurt timp de la un „comitet mixt” format din reprezentanţi ai regiunilor Flandra, Valonia şi Bruxelles. Până atunci însă, Belgia trebuie să îşi anunţe componenţa guvernului federal condus de Elio Di Rupo, după mai bine de 500 de zile de la alegerile anticipate din vara anului trecut.
Dacă Belgia va decide liberalizarea totală a pieţei sale a forţei de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari, ea va deveni prima ce renunţă la restricţii dintre ţările care încă au în vigoare aceste măsuri tranzitorii pentru români şi bulgari.
Ne aşteaptă cu braţele deschise
O companie din cinci caută în străinătate forţa de muncă talentată pe care nu o găseşte la ea acasă, iar muncitorii români sunt foarte apreciaţi. În Belgia, Michel Direickx, director de resurse umane la Dalkia, firmă care foloseşte de mai multă vreme muncitori polonezi, se uită acum către România, scrie Trends,be Motivele: „Companiile germane au atrs deja cei mai buni oameni, polonezii sunt acum din ce în ce mai puţin dispuşi să plece din ţară, şi foarte puţini ştiu limba franceză. De aceea ne-am orientat spre România”, spune oficialul Dalkia, cunoscuta firmă care are are concesionat serviciul de furnizare a energiei termice din Ploieşti, unde gigacaloria are printre cele mai mici preţuri din ţară.
„În România, specialiştii sunt în general foarte bine pregătiţi şi este mai uşor pentru ei să depăşeasă barierele de limbă. Acum, avem doar 10 tehnicieni români printre cei 1.500 de angajaţi, dar recrutarea de personal din străinătate se va amplifica” spune Direickx.
Se pare că Dalkia nu este un caz izolat. „Din cauze penuriei de forţă de muncă, în ciuda crizei, 21% dintre angajatorii belgieni sunt obligaţi să caute anumiţi specialişti în afara graniţelor Belgiei” spun reprezentanţii companiei globale de HR Manpower Grupul a desfăşurat recent o anchetă la nivel global referitoare la migrarea talentelor printre 25.000 de angajaţi, dintre care 329 în Belgia.
Angajatorii belgieni au spus că, pentru a recruta forţă de muncă, se îndreaptă spre România (12%), Franţa (11%), Polonia (10%) şi Maroc (10%). Cei mai căutaţi sunt muncitorii calificaţi, specialiştii IT, inginierii şi personalul medical şi din zona administraţiei care trebuie să folosească mai multe limbi străine.
Mai rămân zece
Statele membre UE care în prezent restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele lor ale forţei de muncă (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi Austria) au redus restricţiile în unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate înaintea aderării României şi Bulgariei la UE.
Tratatul de aderare din 2005 le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor de forţă de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a muncii în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). în decursul perioadei de 7 ani, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul acestora (aşa cum a procedat Spania în 22 iulie acest an). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Olanda şi Marea Britanie au anunţat deja, în ultimele săptămâni, că vor menţine restricţiile pentru lucrătorii români şi bulgari şi în ultimii doi ani ai perioadei de tranziţie generală, până la 31 decembrie 2013.
În cazul Spaniei, guvernul de la Madrid a decis la 22 iulie acest an să suspende unilateral legislaţia UE privind libera circulaţie a lucrătorilor români, ca urmare a unei perturbări grave generalizate a pieţei forţei de muncă, şi a cerut Comisiei, aşa cum prevede clauza de salvgardare, să declare suspendată legislaţia UE în domeniu.
Executivul UE a aprobat cererea Spaniei la 11 august, autorizând Spania să restricţioneze temporar accesul pe piaţa sa a forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012 ca urmare a unei perturbări grave a pieţei muncii, caracterizate de o rată a şomajului record în UE şi de o încetinire a redresării economice. întrucât autorizarea de către CE a reintroducerii restricţiilor potrivit clauzei de salvgardare este valabilă până la 31 decembrie 2012, Spania nu trebuie să notifice Comisia încă o dată, până la finalul acestui an, în legătură cu perturbările grave ale pieţei muncii sau cu pericolul unor astfel de perturbări.
Restricţiile reintroduse nu se aplică cetăţenilor români care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piaţa spaniolă a forţei de muncă sau care erau înregistraţi ca fiind în căutarea unui loc de muncă, de către Serviciile publice spaniole pentru ocuparea forţei de muncă.