in

Mons. Enrico Feroci: “Dacă nu ar fi imigranţii, lucrurile ar merge şi mai prost în Italia”

Studiul „Observatorul Roman privind Migraţiile (Osservatorio Romano sulle Migrazioni)  a fost prezentat într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, 5 decembrie, în prezenţa  monseniorului Enrico Feroci- directorul Caritas. Au intervenit  preşedintele provinciei Nicola Zingaretti, vice-preşedintele Camerei de Comerţ, Lorenzo Tagliavanti, precum şi coordonatorul Raportului, Franco Pittau.

Franco Pittau:”Imigraţia, un factor de reînnoire”

«O persoană din opt care se întâlneşte pe străzile oraşului are cetăţenie străină», a explicat Franco Pittau, coordinator al studiului. Din acest motiv, a spus, «în faţa unei tendinţe demografice de creştere a numărului vârstnicilor mult mai intensă decât a tinerilor, imigraţia devine un factor neîndoielnic de reînnoire şi dinamism».

Imigranţii au o vârstă medie cu puţin sub 38 de ani şi sunt căsătoriţi în 40% dintre cazuri. Numărul minorilor este de circa 80.000 şi dintre aceştia 52.000 frecventează şcoala, fără probleme legate de limbă pentru că aproape jumătate sunt născuţi în Italia.

Mons. Enrico Feroci: “Dacă nu ar fi imigranţii, lucrurile ar merge şi mai prost”

Un mesaj de speranţă a venit de la directorul Caritas, monseniorul Enrico Feroci. «Insieme, per le vie del futuro” este titlul pe care am dorit să-l dăm raportului din acest an, a explicat preotul. Dacă nu ar fi fost imigranţii lucrurile ar merge şi mai prost: pentru aportul pe care îl aduc în termeni de muncă, pentru disponibilitatea de a se insera în toate sectoarele, pentru taxele pe care le plătesc, pentru contribuţiile de protecţie socială pe care le plătesc cu perspectiva unei vârste de pensionare încă îndepărtată, pentru sprijinul demografic pe care îl asigură».

Politici de integrare neadecvate

Acestui lucru, însă, potrivit Caritas, nu-i corespund politici pentru integrare care să meargă dincolo de fazele de urgenţă şi care să ţintească către o coordonare eficace şi sistematică între serviciile existente şi o regândire a lor în optica unei autonomii reale ale persoanelor primite. Din acest motiv, monseniorul Feroci a invitat la redescoperirea voluntariatului fiindcă «e vremea să înţelegem că trebuie să ne îngrijim de ceilalţi. Imigranţii, ţările lor, fuga de mizerie, ataşamentul faţă de persoanele noastre, la egalitate cu mulţii italieni care au nevoie de noi, ne spun că nu putem rămâne insensibili».

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Raport statistic/ În Lazio, o treime din străini sunt români

VIDEO/ Maria Ştefanache: “Sunt mulţi artişti români aici care trebuie promovaţi”