Dănuț Săboanu este președintele unei asociații românești, foarte active, din San Dona di Piave, localitate aflată cam la mijlocul distanței dintre Veneția și Treviso. Pe lângă clasicele activități culturale sau de voluntariat, membrii asociației s-au decis să intre în bătălia politică, la alegerile locale și se prezintă cu doi candidați, pe o listă civică.
În exclusivitate pentru Gazeta Românească, Dănuț Săboanu ne vorbește despre activitatea asociației și proiectele politice ale membrilor.
Dănuț Saboanu, când ați ajuns în Italia și ce activitate aveți în prezent?
«Sunt Dănuț Săboanu și sunt originar din Iași, născut cu 48 de ani în urmă. Îmi place să mă numesc unul dintre pionerii emigrației deoarece am ajuns în Italia exact o zi după așa-numita „strage di Capace”, unde și-a pierdut viața judecătorul Giovanni Falcone. În Italia locuiesc la San Donă di Piave (VE) încă din 1997, primul din cei 1300 care astăzi au reședință în această mică localitate de 43.000 de locuitori. Am terminat liceul în profilul uman dar aici în Italia am schimbat și învățat mai multe meserii, printre care grădinăritul, o ocupație frumoasă de care sunt orgolios să o cunosc și o practic în cadrul primăriei din localitate.»
Când ați înființat asociația?
«În timp ce încercam să ne atingem scopurile economice ale emigrării noastre, formând familii și căutând prieteni, am simțit că ne lipsea ceva care nu putea fi înlocuit cu nimic și anume un colț mic de România în care nici banii și nici traiul bun nu puteau să ți-l ofere. Și așa a luat fiintă asociația socio-culturală romănă „DECEBAL-TRAIAN”, împreună cu alți 6-7 conaționali am constituit această asociație încă din 11 septembrie 2004.»
Care sunt scopurile pentru care ați înființat-o?
«Scopurile asociației erau mai multe dar eu vă specific doar două și anume: susținerea comunitătii românești în labirintul birocrației italiene și promovarea folclorului și tradițiilor noastre în zonă. La început a avut mare succes deoarece de 2 ori pe săptămână aveam un birou de consultanță, unde subsemnatul îl gestiona, în structura asociației sindicale de la CISL iar cu ajutorul secretarilor de categorie din cadrul sindicatului reușeam să rezolvăm mari probleme muncitorești în care români erau exploatați și descriminați. De asemenea, să nu uităm că în acel timp încă aveam nevoie de permis de ședere.»
Ce activități a mai avut asociația de la înființare?
«Cu intrarea României în UE problemele birocratice s-au mai rezolvat dar să nu uităm că descriminarea era încă în floare iar noi ca și asociație participam la dezbateri pe tema emigrației, turnee de fotbal, evenimente culturale. Din 2006 încoace, în fiecare an am organizat pe data de 8 decembrie, sărbătoarea sfântului Nicolae purtând pe scenele din Padova, Verona, Milano, Trieste, Asolo, sau Pordenone pe cei mai mari artiști consacrați din România. Și aici citez câțiva: Florin Piersic, Alexandru Arșinel, regretata Stela Popescu, Sofia Vicoveanca, Dumitru Fărcasu și mulți alții. Am mereu cu Consulatul general al României la Trieste, precum și cu alte asociații din Triveneto cum ar fi Asociația ”Europa” din Cervignano și ”George Enescu” din Pordenone. Scopul acestor sărbători era și rămâne acela de a menține tradițiile noastre care ne identifică în orice parte a lumii, transmiterea acestor obiceiuri la generația tânără și nu în ultimul rând de a ne face cunoscuți de către autohtoni cu speranța că neîncrederea și frică către cel diferit, poate fi un pic ”domesticită”.
În acest scop am format un grup coral de copii și adolescenți care în fiecare an sunt pe scenă, și un ansamblu de dansuri că să-i învătăm minunatele noastre jocuri folclorice. Toate aceste evenimente nu ar fi posibile dacă în spatele meu și asociației nu ar fi o echipă de oameni cu disponibilitate, sârguincioși și plini de devotament care dedică din timpul prețios pentru comunitate și binele comun. Dorim să continuăm și pe viitor, să colaborăm cu instituțiile de la București, să putem persevera și mai mult cu gândul de a întârzia factorul asimilării copiilor noștri.»
Ce proiecte politice are asociația? Sunt alegeri locale la San Dona di Piave…
«Proiecte noi sunt multe, iar unul dintre ele este acela de a reuși și a duce în consiliul comunal doi cetățeni români. Ar fi pentru prima dată în acest oraș, singurul factor negativ este că sunt la momentul actual 7 candidați. Noi ne-am pregătit pentru aceste alegeri de acum 5 ani căutând și pregătind două persoane care cunosc viața socială a orașului, problemele în școli a comunităti noastre și nu numai, viața asociativă și cea de protecție civilă. Aceste persoane sunt:
Lucian Daniel Domunco, născut la Suceava acum 35 de ani, căsătorit, are 2 copii, de confesiune ortodoxă, muncitor specializat și șef de tură într-o fabrică de produse de lăptărie, băiat care participă activ la asociație, voluntariat în protecția civilă, umil și foarte cunoscut în comunitate ca o persoană care mereu a fost disponibilă să-și asume riscuri și responsabilitate pentru un bine comun și nu personal, evident fiind că retribuția economică ca și consilier comunal este infimă.
A două pesoană este Lucia Săboanu, născuta la San Dona di Piave cu 20 de ani în urmă, de confesiune româno-catolică. În ultimi doi ani de liceu a fost aleasă reprezentantă de institut și reprezentantă de clasă. Actualmente este studentă la Facultatea Ca’Foscari di Venezia. De mică a participat la activitătile noastre asociative, cunoaște și deține valorile umane iar programul ei se bazează în special pe problemele școlare care le cunoaște la perfecție, iar împreună cu Lucian sperăm ca pe masa primarului să ajungă și proiectele comunitătii și în acelaș timp și problemele.
Ei sunt candidați cu centru-stânga, într-o listă civică numită „LA FRAZIONE” și susține pe actualul primar Andrea Cereser. Dezamăgirea mea cea mai mare este că cineva, tot român, a reușit să distrugă muncă noastră de 14 ani unde noi tot timpul am afirmat în contextul italian că suntem o comunitate română unită, plină de virtuți și valori, iar dumnealui a reușit să spargă comunitatea în două, având la bază confesiunea religioasă.»
Andi Rădiu