Două companii de asigurări italiene au fost denunţate pentru că au tarife mai mari pentru străini. Atitudine discriminatoare, aceasta este acuzaţia adusă de avocaţii de la ASGI şi Avvocati per Niente împotriva grupurilor de asigurare Zurich Italia şi Quixa, pentru că poliţele auto prevăd tarife majorate când automobilistul nu este italian.
Asociaţia de Studii Juridice privind Imigraţia (ASGI) şi Avvocati per Niente au decis să denunţe pentru discriminări grupurile de asigurare Zurich Italia şi Quixa. Avocaţii Alberto Guariso şi Livio Neri au încercat să calculeze online estimările de preţ pe site-urile celor două companii. În aceleaşi condiţii, dacă la Zurich tariful pentru un italian este de 465 de euro, pentru un ecuadorian sau un chinez sare la 632 de euro, iar pentru români, senegalezi, albanezi sau camerunezi la 665 de euro.
Idem cu Quixa, care se pare că se teme în special de camerunezi, astfel că estimarea de preţ de 414 euro pentru italieni sare la 625 în cazul în cre la volan sunt persoane originare din Camerun.
Potrivit avocaţilor, este vorba de o discriminare, pentru că cele două companii de asigurare încalcă articolul 43 din Textul unic privind imigraţia care interzice impunerea de “condiţii mai dezavantajoase unui străin numai din cauza condiţiei sale de străin”.
Criteriul cetăţeniei pentru stabilirea poliţelor auto induce în eroare, pentru că “după cum se ştie, poţi fi cetăţean italian şi să te fi născut şi să fi trăit şi să fi luat permisul de conducere în Argentina – se spune în recursul prezentat la Tribunalul din Milano – şi poţi fi cetăţean ecuadorian şi să fii născut, să fi trăit şi să-ţi fi luat permisul la Milano”.
ASGI şi Avvocati per Niente cer Tribunalului civil din Milano să constate discriminarea, să impună celor două companii să elimine cerinţa cetăţeniei în calcularea asigurării auto şi, mai ales, să-i despăgubească pe asiguraţii lor străini pentru majorarea tarifară până acum aplicată.
Pe 9 mai, printr-o scrisoare, ASGI şi Avvocati per Niente şi-au arătat obiecţiile grupului Zurich pentru caracterul discriminator al tarifelor pentru poliţele auto. În recursul la Tribunal, Alberto Guariso şi Livio Neri citează răspunsul de pe 7 iulie al companiei Zurich: “Factorul cetăţeniei, potrivit unor dovedite evidenţe statistice – scrie grupul de asigurări – reprezintă unul dintre factorii care prezice gradul de risc, şi intră de aceea în determinarea asigurării finale, alături de alţi factori…; acestui element îi corespunde o tipologie de comportament la volan şi, în consecinţă, o tipologie de risc”. Nu e numai o problemă italiană. În Regatul Unit Legea Egalităţii, care a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2010, interzice disctincţiile între naţionalităţi la calcularea tarifelor de asigurare. La fel şi în Germania, aşa cum a recomandat Agenţia Federală Antidiscriminare.