in

Comerţul cu maşini second hand, afacere pe timp de criză

Comerţul cu maşini second hand poate fi o afacere de succes, dacă ţii cont de oscilaţiile şi tendinţele pieţei, de cererile în funcţie de consum sau marcă. Am stat de vorbă cu Ovidiu Huţu, un român care de aproape un an gestionează un parc auto la Campocavallo, în provincia Ancona şi se ocupă cu vânzarea-cumpărarea de maşini second.

"Pentru a putea să trăieşti din comerţul cu maşini, trebuie să te informezi mereu, să fii la curent cu toate noutăţile, tendinţele şi cererile din momentul respectiv. Dar trebuie să fii şi un bun mecanic, electrician sau tinichigiu. Să cunoşti maşina."

Ovidiu Huţu, 48 de ani, originar din Bacău, de un an a decis să se stabilească în Italia, continuând o afacere pe care o începuse în România: comerţul cu maşini. "În România m-am ocupat destul de mult cu vânzările auto, am fost chiar reprezentant Mitsubishi. Experienţa acolo am acumulat-o, începând de la maşini noi şi până la comerţul celor second hand, în perioada în care se cumpăra foarte mult în special din Germania şi Olanda. M-am ocupat şi de un restaurant într-o perioadă. Gastronomia e o altă pasiune a mea."

Ideea deschiderii afacerii în Italia o are de mult timp, iniţial bazându-se şi pe ajutorul unui partener, care s-a dovedit nu tocmai corect. "După multe drumuri făcute în Italia şi Germania, pentru comerţul cu maşini, am decis să rămân aici, având în vedere faptul că dădusem deja altui român bani pentru a ridica această afacere. Din păcate i-a utilizat în alte scopuri.

Eu am dus la capăt ideea şi din octombrie anul trecut am început activitatea. Am satisfacţia că şi într-o ţară străină am reuşit să pun pe picioare o afacere pe cont propriu. Necazuri au fost, ca în toate domeniile, dar nimic în mod particular. Este relativ uşor să deschizi o afacere aici, mai greu e să o menţii şi să o extinzi. Este nevoie de multă muncă şi seriozitate şi trebuie să cunoaşti bine afacerea în sine."

Comerţ profitabil

Ovidiu susţine că piaţa vânzărilor de maşini noi e într-o scădere continuă iar datorită crizei economice, a faptului că mulţi şi-au pierdut locul de muncă, comerţul second hand devine tot mai profitabil. "Maşina de mult timp e o necesitate, nu un lux. Este indispensabilă în ziua de azi. Nu poţi renunţa practic la maşină iar dacă veniturile sunt modeste, băncile s-au cam oprit să dea credite uşor, te orientezi către o maşină la mâna a doua." Pentru a avea succes însă, în opinia românului,  trebuie să ai un atelier bine dotat şi cel mai important, să cunoşti bine meserie. "Secretul celor care se ocupă cu aşa ceva e să ştie să recondiţioneze o maşină mai veche, să o vândă apoi la o diferenţă cât mai mare. Pentru asta trebuie să te ocupi bine de mecanică, partea electrică sau tinichigerie. Este exact ceea ce vreau să dezvolt la mine aici. Pun la punct acum o hală, unde ne vom ocupa de recondiţionări. Dacă vinzi o maşină veche, dar care funcţionează şi arată bine, reclama e ca şi asigurată."

Germania vs Italia

L-am întrebat pe Ovidiu Huţu dacă mai e o afacere bună că cumperi maşini din Germania şi Olanda, pentru ca apoi să le vinzi în Italia. "Nici vorbă, preţurile sunt cam la fel, ba chiar la unele sunt mai mari. Ce se poate afirma cu certitudine e faptul că din punct de vedere al mecanicii şi esteticii maşinii, nemţii sunt foarte îngrijiţi. În Italia am întâlnit unul care nu-şi schimbase uleiul de 60.000 de km sau alţii care aproape distrug interiorul, lucruri care nu le vei întâlni în Germania.

Apoi, dacă e să ne gândim la cheltuielile de transport, timp, iar la întoarcere plata reviziei şi a înscrierii, chiar nu mai găseşti niciun câştig. Mai degrabă găseşti în Italia preţuri bune la maşini secondhand decât afară. S-a cam modificat situaţia. Ce-i drept, în urmă cu doi, trei ani, se cumpărau foarte multe maşini noi, iar cele vechi, deşi foarte bune, se vindeau la preţuri mici. Criza a schimbat total optica."

Varianta GPL

Maşinile care folosesc GPL sau metan sunt tot mai căutate, iar interzicerea maşinilor Euro 2 crează multora probleme. "Carburantul a ajuns la nişte preţuri enorme, o ştim cu toţii. Tocmai de aceea, mulţi se orientează sper maşini care folosesc gazul sau metanul. O altă anomalie s-a creat datorită faptului că multe provinciidin Italia au interzis folosirea motoarelor euro 2, care au un grad de poluare mare. Pentru a le transforma şi recondiţiona trebuie o sumă destul de mare, aşa că mulţi preferă să cumpere o maşină uzată, dar care are un motor mai puţin poluant şi care, culmea, costă mai puţin decât o recondiţionare a celei vechi."

Andi Rădiu

Pentru cei care doresc informaţii sau sunt interesaţi de vânzarea sau cumpărarea unei maşini, pot apela firma românului la tel. 0712413867 sau mail: [email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sondaj: Peste 50% din români nu şi-ar dori un vecin homosexual

Dan Lungu, carte despre suferinţele românilor din Italia, împărţiţi între două Patrii