in

Studiu/ Peste 70% din emigranţii români pleacă în Italia şi Spania

Studiul "Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti", realizat de Friedrich Ebert Stiftung, arată că nu doar cei care au rude în străinătate vor să migreze, ci oameni din aproape orice generaţie, cu ascendenţe etnice, profesionale şi vârste foarte diferite.

"Emigrarea nu este determinată doar de venituri, ci şi de neîncrederea în sistemul instituţional şi în decidenţi", arată iniţiatorii studiului, citaţi de Mediafax.

Printre ţările de destinaţie preferate de români atât în 2009, cît şi în 2010 se numără Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie şi Austria.

La fel ca în 2009, în 2010, majoritatea cererilor de loc de muncă în statele europene au vizat sectoare ca agricultura, construcţiile, industria prelucrătoare, industria hotelieră, industria alimentară, dar nu trebuie neglijate solicitările românilor pentru profesii înalt calificate precum ingineria, IT, medicina, educaţia.

"Ponderea cea mai mare în ceea ce îi priveşte pe românii care doresc o slujbă în străinătate o deţin cei cu pregătire primară, gimnazială şi profesională (44,6 la sută în 2008, 50,1 la sută în 2009, respectiv 47,4 la sută în 2010), fiind urmaţi de cei cu studii liceale şi postliceale (38,5 la sută în 2009, respectiv 9,2 la sută în 2010), iar mai apoi cei cu nivel de instruire universitar (11,4 la sută în 2009, respectiv 13,4 la sută în 2010)", rezultă din studiu.

Peste 70 la sută dintre românii care lucrează în afara graniţelor au ales fie Spania, fie Italia.

"Cauzele cele mai frecvente pentru care nici cei care nu şi‑au pierdut locurile de muncă nu reuşesc să facă faţă cheltuielilor constau în aceea că angajatorii nu mai permit munca pentru ore suplimentare, nu mai oferă bonusuri şi nici al 13‑lea salariu", se arată în studiu.

"Dinamica imigraţiei în Italia a rămas relativ neafectată de criza economică. Deşi rata netă a migraţiei a scăzut cu 21 la sută în primele nouă luni ale lui 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul cetăţenilor străini în Italia a crescut pe perioada recesiunii. Cu toate acestea, transformările înregistrate de piaţa muncii au fost destul de profunde. Decalajul dintre rata şomajului printre muncitorii nativi şi respectiv lucrătorii străini a crescut din a doua jumătate a anului 2008 până în 2009, în acelaşi timp rămânând mai scăzut decât în alte state UE", se arată în studiul citat.

Studiul a fost realizat în 2010 în 71 de comune şi 30 de municipii şi oraşe din judeţele Braşov, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Neamţ şi Vaslui. În total au fost intervievaţi 2.974 de români din ţară şi 980 de migranţi.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă obligată să se prostitueze, pentru a-şi îngriji fiul bolnav

Milano/ Cursuri de limba română pentru oameni de afaceri, poliţişti şi funcţionari italieni