Cadavrul unui cetățean român de 47 de ani a fost găsit în dimineața zilei de 19 noiembrie pe marginea șoselei SP87, între Ascoli Satriano și Orta Nova, în provincia Foggia.
La fața locului s-au dus carabinierii și inspectorii Spesal de la Asl Fg. După ce inițial s-a crezut că e vorba de o accidentare mortală, cercetările ulterioare au permis militarilor să presupună un accident de muncă. Medicul legist a stabilit că rănile suferite de muncitor nu sunt compatibile cu un accident rutier.
Potrivit reconstituirilor, victima era la bordul unui tractor, împreună cu alte persoane, când a căzut din vehicul și apoi a fost strivită de acesta. Dându-și seama de accident colegii au încercat inițial să-i acorde ajutor, însă odată ce au constatat moartea bărbatului au decis să-l abandoneze pe stradă. Din acest motiv, angajatorul (un localnic) și un conațional al victimei au fost denunțați, scrie Foggia Today.
Protestul sindicatelor
”Întâmplarea cu românul de 47 de ani, victimă a unui accident de muncă, abandonat în mod barbar pe marginea unei străzi, semnalează, dacă mai era nevoie, nivelul de dispreț pentru demnitatea umană înainte de cea pentru legile statului și care mânjește cel mai important sector economic al provinciei noastre”.
Este ceea ce afirmă într-o notă comună secretariatele Cgil și Flai din Capitanata legat de cazul investigat de carabinieri și de inspectorii de la Asl din Foggia.
”Aflăm de la organele de informare despre un denunț împotriva angajatorului victimei, care ar fi căzut și a fost lovită de tractor în timp ce era cu alte persoane la muncă pe câmpurile dintre Ascoli Satriano și Orta Nova. Încălcările contractuale și a oricărei minime forme de siguranță sunt la ordinea de zi pe câmpurile noastre. Astfel, în timp ce câteva asociații ale angajatorilor își irosesc timpul cu combaterea și denigrarea legii 199/2016 de luptă împotriva caporalatului, în Capitanata se continuă să se moară la locul de muncă și să se trăiască în condiții extrem de dificile”.
”Credem că este lăudabilă munca efectuată de organele de inspecție însă denunțăm de mult timp că în fața vastității sectorul agricol din zonă și a firmelor, există o dificultate evidentă de a garanta o acțiune de inspecție punctuală având în vedere numărul redus al personalului. Lucru care face firmele să creadă că pot acționa absolut nepedepsite considerând posibilitatea de a fi suspuse unui control a fi ceva puțin probabil. În timp ce solicităm instituțiilor, dacă cu adevărat lupta împotriva muncii la negru și a caporalatului nu trebuie să rămână numai retorică, să se angajeze în potențarea serviciilor de inspecție, trebuie de asemenea să se ia măsuri pentru ca întreprinzătorii fără scrupule care încalcă orice normă să fie penalizați. Începând de la enormul flux de finanțări care se acordă întreprinderilor fără nici cea mai mică dovadă preventivă că acționează în legalitate și respectând contractele”.
”Dacă nu se va interveni pe aceste două planuri – încheie secretariatele sindicale – vom continua să numărăm morții pe câmpuri și să irosim cuvinte de circumstanță. Însă puțin sau nimic se va face pentru a se evita continuarea exploatării pe scară largă a muncii agricole care ofensează bărbați și femei și reprezintă o pagubă gravă pentru colectivitate în termeni economici și fiscali”.