Vă vine să credeți că situația miilor de românce sclave în serele din Sicilia nu s-a schimbat? Că sunt în continuare abuzate, explotatate și violate de patroni fără scrupule?
The Guardian, publicația care a denunțat la nivel internațional o situația cunoscută, dealtfel, în Italia și România, revine cu precizări înfiorătoare: nimic nu s-a schimbat de la ultimele denunțuri publice ale presei. The Observer, publicație din grupul The Guardian a vorbit despre munca forțată și exploatarea sexuală pe scară largă a femeilor române angajate ca lucrătoare agricole sezoniere în zona Ragusa, una dintre cele mai mari regiuni producătoare de legume din Italia.
Nimic nu s-a schimbat nici după ce reprezentanții Guvernului României au descins în grup în Sicilia, promițând intervenții și susținere. Nimic. După ce subiectul a dispărut de pe primele pagini, toată lumea a uitat.
The Guardian arată că între lunile aprilie și august, ca urmare a semnalărilor din The Guardian, poliția italiană a făcut raiduri la 40 de ferme, au fost făcute opt arestări și au fost inițiate proceduri judiciare împotriva a 33 de companii agricole din întreaga Sicilie, după ce 227 de lucrători migranți au fost prinși în condiții de muncă forțată.
Doar două ferme s-au dovedit a funcționa corespunzător, potrivit lui Antonio Ciavola, șeful unității de poliție care a efectuat investigația. Ciavola a spus că a fost șocat de condițiile în care femeile române au fost nevoite să trăiască și să muncească.
„Din 40 de ferme inspecționate, doar două erau în ordine. În celelalte 38 am găsit muncitori care trăiesc și muncesc în condiții teribile, în colibe fără încălzire sau apă. Unii dintre proprietarii de ferme pe care i-am arestat nu credeau nici măcar că au comis infracțiuni. Ei s-au văzut binefăcători, oferindu-le oamenilor o muncă și un acoperiș pentru a dormi, indiferent dacă îi supuneau pe acești muncitori la exploatare „.
Raidurile au descoperit, de asemenea, o rețea de recrutare din România pentru serele din Sicilia, femeile din România înrolând oameni din comunitățile lor de origine ca lucrători la fermele din Ragusa.
„Dacă aceasta se va dovedi la proces, atunci avem de-a face cu un fenomen de trafic în interiorul UE”, a declarat procurorul Valentina Botti, care cercetează multiple acuzații de agresiune sexuală și de exploatare a muncii împotriva fermierilor, făcute de românce.
În luna martie, The Observer a arătat că circa 5.000 de românce care lucrau la ferme din Ragusa se confruntau cu condiții de muncă forțată și agresiuni sexuale, fiind forțate să lucreze zile de 12 ore în condiții extreme de căldură, fără apă, fără plata salariilor și nevoite să trăiască în condiții de degradare și de igienă în clădiri izolate.
Autoritățile italiene au declarat acum reporterilor The Guardian că au luat o serie de măsuri pentru a stopa abuzurile cu care se confruntă lucrătorii români. Comisia pentru drepturile omului a Senatului italian a lansat o investigație, iar o delegație a guvernului italian s-a întâlnit cu reprezentanți ai guverului României, trimiși la Ragusa de prim-ministrul de atunci, Sorin Grindeanu.
Cu toate acestea, procurorii italieni și activiștii pentru drepturile civile avertizează că aceste măsuri au fost insuficiente și că mii de femei și copii români rămân în pericol în regiune.
„Știm de la lucrătorii sociali și grupurile care lucrează direct cu aceste femei că abuzul și exploatarea sunt în desfășurare, nu am creat condițiile în care femeile să se simtă încrezătoare să vină și să denunțe exploatatorii”, a spus Valentina Botti.
„Majoritatea acceptă acum abuzul ca fiind sacrificiul personal pe care trebuie să-l facă în cazul în care doresc să își păstreze locul de muncă, iar implicarea pentru mulți dintre ei de a-și pierde locul de muncă este devastatoare. Frica de acest lucru și implicațiile pentru familiile lor le mențin captive. ”
O lucrătoare română care a acceptat să fie intervievată în mod anonim a spus că trăiește cu fiica ei mică într-o baracă la o fermă izolată.
„Nimic nu s-a schimbat”, a spus ea. „Continuăm să trăim în cabine de cinci metri pătrați cu copiii noștri. Copiii stau în sere toată ziua. Nu suntem tratați ca oameni în aceste locuri, suntem tratați ca niște animale. ”
Sindicatele subliniază faptul că Ragusa are în prezent doar trei inspectori de muncă pentru o provincie care conține mai mult de 5.000 de ferme.
„Nu ne putem aștepta ca trei persoane să inspecteze singuri mii de ferme”, a declarat Giuseppe Scifo, secretar provincial pentru CGIL, cel mai mare sindicat din Italia.
Potrivit INPS, Instituția de protecție Socială din Italia, numai 32 din fermele agricole din Ragusa respectă standardele naționale de muncă. „Adevărul este că astăzi o bună parte a economiei agricole din Ragusa se bazează pe exploatarea muncii. Dacă autoritățile ar verifica și amenda toate companiile care încalcă legile muncii, atunci sistemul economic al regiunii ar colapsa.”, a mai spus Scifo. „Lumea se uită în altă parte”.
Sorin Cehan
Româncele din Sicilia tac de frică. Denunțul unui sindicalist italian de la Cgil