Un procent de 80% dintre reprezentanţii mediului financiar, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, se arată într-un studiu al CFA Romania.
Majoritatea dintre aceştia apreciază că leul va atinge în următoarele 6 luni, 4.6177 lei pentru un euro. Pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.6523 lei/euro.
De asemenea, Indicele Robor cu scandeţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 1,14%, maximul din ultimii doi ani, de pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce pe 25 septembrie, era de 1,11%.
Indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,25%, de la 1.09 pe 25 august. Creşterea Robor a fost mai accelerată în ultima lună, după mai multe luni de stabilitate. De la începutul anului, cursul a crescut cu 1,8%, în timp ce Robor-ul la 3 luni a urcat cu 31%.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.
De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin programul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.
Robor este influenţat de nivelul de lichiditate din piaţă. Majorarea nivelului acestui indicator poate să fie resimţită în viitor de români şi să plătească rate mai mari la credite.