in

Drept la replică – Consiliul Românilor de Pretutindeni

Drept la replica Gazeta Românească, Articol:  Neînțelegeri la organizarea Congresului  Diasporei. Deputatul Coliu: “Ne-am săturat de așa-zișii reprezentanți. Vrem să le vedem  activitatea”

În atenția domnului Andi Rădiu, redactor Gazeta Românească, cu privire la:

articolul publicat marți, 8 August 2017 sub titlul “Neînțelegeri la organizarea Congresului  Diasporei. Deputatul Coliu: “Ne-am săturat de așa-zișii reprezentanți. Vrem să le vedem activitatea””

Întrucât Consiliului Românilor de Pretutindeni este menționat în articol, în virtutea dreptului la replică, vă transmitem mai jos punctul de vedere al CRP cu solicitarea de a îl publica pentru a rectifica informațiile eronate prezentate în publicația dumneavoastră.

Consiliul Românilor de Pretutindeni a participat la două dintre cele trei sedințe ale Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, comisie căreia a transmis propunerea sa de metodologie de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni.
Deputatul Coliu minte când afirmă, referindu-se la metodologia supusă în prezent dezbaterii publice că “Majoritatea membrilor ai Consiliului au fost încântați de această metodologie.”
Consiliul Românilor de Pretutindeni.

Membrii Consiliului Românilor de Pretutindeni care au participat la aceste ședințe de lucru nu au votat metodologia aflată în dezbatere publică iar părerile enunțate de aceștia nu sunt reflectate în metodologia propusă de unii membri ai acestei comisii. În acest sens, cititorii dumneavoastră pot afla poziția oficială a CRP din comunicatul emis pe această temă: www.agerpres.ro/comunicate/2017/07/28/comunicat-de-presa-consiliul-romanilor-depretutindeni-14-55-54
De altfel, procesul verbal al ședinței de lucru reunite a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și a Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, de la data de 27 iunie a.c, ședință în cadrul căreia se presupune că s-a adoptat metodologia aflată în dezbatere publică, nu este publicat nici acum, la data de 10 August 2017 pe website-ul Camerei Deputaților (www.cdep.ro/co/sedinte2015.lista?tip=32&an=2017).

Conform informațiilor primite de la alți membri ai celor două comisii prezenți la această ședință, adoptarea prezentei metodologii aflată în dezbatere publică s-a făcut fără votul senatorilor, și astfel fără cvorum în cadrul ședinței reunite ale celor două comisii.

Întrucât deputatul Coliu afirmă că ședințele din cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților sunt înregistrate, Consiliul Românilor de Pretutindeni a transmis astăzi, 10 august 2017 cerere către Camera Deputaților de a intra în posesia stenogramelor ședințelor acestei comisii din datele de 27 iunie 2017, 20 iunie 2017 și 13 iunie 2017, ședințe în cadrul cărora s-a dezbătut organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și metodologia de organizare a acestuia.
Afirmațiile deputatului Coliu cu privire la activitatea CRP sunt în mod intenționat defăimătoare, acesta având un istoric recent în lansarea unor acuze nefondate și lipsite de  argumente cu privire la Consiliului Românilor de Pretutindeni și în amenințarea mai multor membrii ai CRP cu privire la deținerea unor înregistrări a corespondenței private a acestora (ne întrebăm dacă domnul deputat Coliu cunoaște prevederile Codului Penal privind corespondența privată).

Spre deosebire de deputatul Coliu, Consiliului Românilor de Pretutindeni are dovada afirmațiilor acestuia tocmai în stenogramele ședințelor mai sus menționate.

Îi reamintim domnului deputat că dânsul a fost ales în circumscripția electorală 43 – Diaspora, iar activitatea dânsului ar trebui îndreptată în direcția susținerii românilor de pretutindeni și  nicidecum de a fi un inițiator de scandaluri pe această temă, scandaluri ce, iată, sunt susținute și promovate de Gazeta Românească. De altfel, dânsul în calitatea sa de deputat “mănâncă banii publici” și nicidecum membrii CRP a căror activitate este pur voluntară. Consiliul Românilor de Pretutindeni nu are în prezent un buget de funcționare, cheltuielile fiecărui membru fiind susținute din propriul buzunar.

Consiliul Românilor de Pretutindeni, prin propunerea de metodologie de organizare a  Congresului Românilor de Pretutindeni a încercat să evite greșelile identificate în metodologia de organizare a primului Congres din anul 2016, organizare pe care însuși Gazeta Românească și autorul articolului în cauză au criticat-o în mod ostentativ în repetate rânduri. Această metodologie nu a fost realizată pentru a crea avantaje actualilor mebrii ai Consiliului Românilor de Pretutindeni care se supun acelorași condiții de înscriere ca și viitorii delegați. Metoda de verificare a listelor de semnături, care în metodologia propusă de Consiliul Românilor de Pretutindeni fac parte a dosarului de înscriere la Congres, a fost clar explicată deputaților din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților la ședințele din data de 13 iunie și 27 iunie a.c, ședințe la care CRP a participat.

Deputatul Coliu știe aceste lucruri, care de altfel se vor regăsi în stenogramele ședințelor în cauză, însă mizează pe stilul populist al politicianului român învățat să mintă și să  dezinformeze. Metoda de verificare a listelor de semnături propusă de Consiliul Românilor de Pretutindeni nu încalcă legislația țărilor membre UE, însă ar oferi certitudinea veridicității semnăturilor prin verificarea acestora, lucru cu care anumiți deputați și senatori nu sunt de acord întrucât acest lucru ar îngreuna cu mult accesul la Congres al marionetelor partidelor politice.

Considerăm că dacă reprezentanții PMP, PSD, PNL, USR și ALDE susțin afirmațiile deputatului Coliu din articolul publicat de Gazeta Românească, atunci se dorește dezinformarea românilor de pretutindeni și politizarea rapidă a Consiliului Românilor de Pretutindeni, for consultativ apolitic. În acest sens așteptăm poziționări clare din partea fiecărui partid politic în ceea ce privește organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

Consiliul Românilor de Pretutindeni nu raportează Partidului Mișcarea Populară și nici unui alt partid politic. Singurii îndreptățiți să ceară socoteală membrilor CRP sunt românii din  diaspora.
Totodată, Consiliul Românilor de Pretutindeni transmite public activitățile sale și va transmite public analizele sale, refuzând să se supună unei relații de subordonare partidelor politice din România. Doar atunci când conducerile Comisiilor pentru românii de pretutindeni din Parlamentul României vor dori colaborarea cu Consiliul Românilor de Pretutindeni de pe poziții egale și oneste și își vor manifesta interesul de a afla care sunt problematicile identificate de acest for și soluțiile propuse pentru rezolvarea acestora, membrii CRP vor intra în dialog cu aceste comisii.

Biroul Executiv al Consiliului Românilor de Pretutindeni

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Imperia, muncitor român rănit grav la muncă, a căzut de pe excavator

Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni va promova oferta turistică a Bucovinei