in

Apelul unei asociații din Italia: ”Românii din străinătate au nevoie de ajutor!”

C.A.P.I.M.E.D. România, asociație cu sediul la Palermo, în regiunea Sicilia, Italia, avertizează Guvernul României cu privire la pericolele la care se expun românii care merg să muncească în Italia. Premierul României, Mihai Tudose, ar trebui să analizeze situația cu atenție și să dispună măsuri de urgență pentru protejarea muncitorilor abuzați. C.A.P.I.M.E.D. România a tras aceste semnale de alarmă în ultimii șapte ani.

            În Italia erau, la sfârșitul anului 2016, 1.151.395 de români, conform datelor oficiale ISAT. De fapt, în Italia sunt peste 3 milioane de români, dintre care peste jumătate nu sunt înregistrați cu forme legale. Creșterea numărului de români care pleacă anual în Italia este în medie cu circa 4% mai mare față de anul trecut, dintre care circa 70% sunt femei. Cei peste 1,5 milioane de români care merg să muncească în Italia fără contracte de muncă, dintre care peste 700.000 sunt femei, reprezintă un grup vulnerabil fără niciun fel de sprijin.

Presa din România a fost informată în aceste zile în legătură cu o nouă descoperire a Poliției din Italia: alte zeci de români abuzați, din nou, pe plantațiile din sudul Italiei. De fapt, în fiecare săptămână, în ultimele luni, au fost violate, sechestrate și ucise românce, o femeie de 60 de ani s-a sinucis, după ce a lucrat ca badantă timp de 15 ani, iar alta și-a ucis concubinul italian care o abuza. Au fost perioade în care trei femei pe zi au fost ucise în Italia. În aceste zile, și în Spania au fost găsiți români tratați ca sclavi, plătiți cu sume foarte mici pentru munca la câmp și cazați în corturi, fără apă curentă și fără minime condiții de igienă.

Ultimele trei guverne nu au luat în considerare informările din partea C.A.P.I.M.E.D. România și nici proiectul strategic – „Vreau să lucrez legal în Europa mea! – depus de C.A.P.I.M.E.D. România, pentru a sprijini în mod real românii plecați la muncă în Italia. Autoritățile din România nu știu nici câți români sunt plecați la muncă în străinătate, fără forme legale, nici câți român mor anual și nici măcar nu pot fi repatriați, pentru a fi înmormântați.

Datele statistice arată o situație halucinantă: peste 4,5 milioane de români muncesc în țările europene, mulți nefiind înregistrați, iar în fiecare zi sunt sute de români abuzați de angajatorii care îi forțează să lucreze in condiții mizere, de violatori, de funcționari, dar și de legislația discriminatorie. Cu toate acestea, cifrele oficiale arată că românii au trimis acasă peste 55 de miliarde de Euro, mai mult decât investitorii străini și mai mult decât a primit România de la Uniunea Europeană.

Ministerul Pentru Românii de Pretudindeni ar trebui să renunțe la finanțarea proiectelor așa-zis culturale și să finanțeze proiecte integrate, parte dintr-o strategie care ar putea salva atât românii abuzați astăzi în străinătate, cât și România de mâine, care va trebui să se ocupe de o populație bolnavă, cu nevoi speciale și fără drept la asistență socială și medicală, după zeci de ani de muncă la negru. O Românie care își va primi actualii copii care nu au acces la educație și sunt abuzați în străinătate, iar peste 10-20 de ani vor fi adulți fără pregătire profesională.

Președinte-Fondator,

 Andrei Carmen Luminița 

Președinte-Fondator, Andrei Carmen Luminița

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Exploatarea muncitorilor români din străinătate. Premierul Tudose cere măsuri concrete: ”Românii nu sunt cetățeni de mâna a doua”

Guvernul ia măsuri neașteptate pentru românii din Diaspora: Task Force în cazul abuzurilor, Plan de combatere a sclaviei, fonduri suplimentare