In luna iunie a anului 2011, numărul ȋntreprinzătorilor străini din Peninsulă a depăşit cifra de 400.000, arată un raport difuzat, ieri, de Fundaţia italiană “Leone Moresa” şi citat de cotidianul “Il Sole 24 ore”. In topul celor mai activi imigranţi din lumea afacerilor se numără românii, al căror număr a crescut, ȋn ultimele luni, cu peste 10 procente.
Studiul dat publicităţii de organizaţia italiană demonstrează că antrepenorii imigranţi joacă un rol important ȋn contextul unei economii italiene aflată ȋn plină criză. Astfel, unul din zece ȋntreprinzători din Peninsulă s-a născut ȋn afara graniţelor Italiei. Mai mult, acelaşi studiu arată că numărul ȋntreprinzătorilor italieni este ȋn scădere, ȋn timp ce tot mai mulţi imigranţi ȋşi deschid propriile firme (+ 5,7% ȋn ultimul an).
Deşi constituie comunitatea cea mai numeroasă din Italia, românii nu se află, ȋnsă, şi pe primul loc, ca număr de ȋntreprinzători. Conaţionalii noştri se clasifică doar pe locul doi- cu 11,1% din totalul de firme deschise de străini, ȋn urma marocanilor, cu 13,6 % din total- dar, totuşi, ȋnaintea chinezilor, a albanezilor şi a elveţienilor, care ocupă poziţiile succesive.
Către ce domenii se orientează străinii, atunci când decid să-şi deschidă o firmă? Studiul citat arată ca cei mai mulţi străini ȋşi deschid afaceri ȋn construcţii şi comerţ, dar au ȋnceput să se orienteze şi către alte domenii, cum ar fi cel al serviciilor şi al asistenţei sanitare sau cel hotelier.
M.C.