Camera Deputaţilor a aprobat pe 14 iulie, cu votul împotrivă al Partidului Democrat, Italia dei Valori şi Terzo Polo, conversia în lege a decretului care schimbă regulile pentru expulzarea cetăţenilor extracomunitari şi comunitari. Textul merge acum pentru aprobare în Senat.
Decretul de lege aprobat de Guvern pentru alinierea normativei italiene celei europene, publicat pe 23 iunie în Gazzetta Ufficiale, a intrat în vigoare pe 24 iunie. Prin acest decret, guvernul italian s-a aliniat în mod oficial la indicaţiile Uniunii Europene privind expulzările. A făcut-o însă ţinând cont de linia dură privind arestarea şi repatrierea clandestinilor, pusă în discuţie de judecătorii italieni şi de o sentinţă recentă a Curţii de Justiţie a Ue.
Se vor putea expulza imediat, însoţiţi la frontieră, clandestinii consideraţi periculoşi, cei care ar putea fugi şi cei care nu respectă un ordin de expulzare. Tuturor celorlalţi li se va ordona să părăsească Italia în câteva zile, însă Poliţia va putea controla, prin diferite modalităţi, dacă respectă ordinul.
Pe lângă aceasta, decretul a triplicat de la şase la 18 luni perioada maximă de reţinere în Centrele de identificare şi expulzare. Această măsură riscă însă să ducă la supraaglomerarea puţinelor structuri existente, cauzând neplăceri suplimentare şi revolte în rândul oaspeţilor. Noutate, în fine, şi pentru cetăţenii comunitari. Dacă nu îndeplinesc cerinţele pentru rămânerea în Italia şi nu respectă un ordin de expulzare, vor putea fi repatriaţi forţat.
Decretul exclude posibilitatea de a putea fi controlaţi în mod sistematic pentru a se verifica dacă chiar îndeplinesc cerinţele pentru a rămâne în Italia. Controalele sunt admise numai când există „îndoieli rezonabile” privind mijloacele de trai.
Decretul specifică apoi motivele de ordine publică şi de siguranţă publică pentru care poate fi emis un ordin de expulzare pentru comunitari. În special, vor putea fi repatriaţi cu forţa de către Poliţie când, caz cu caz, se va constata că şederea lor în Italia este incompatibilă „cu convieţuirea civilizată şi sigură”.
Noutatea principală priveşte însă comunitarii cărora le-a fost deja înmânat un ordin de expulzare, pentru că nu îndeplineau cerinţele pentru a rămâne în Italia mai mult de trei luni, dar care sunt surprinşi din nou. Dacă nu demonstrează că între timp s-au întors în patrie, prezentând un atestat al consulatului italian din ţara lor, şi aceştia vor putea fi repatriaţi forţat.
Elvio Pasca