Multe dintre obiceriurile zilnice precum consumul de ceai, cafea, ţigări, dulciuri sau anticoncepţionale, în cazul femeilor, precum şi grijile financiare sau problemele în familie pot cauza depresii. In urma unui studiu, psihologii britanici au alcătuit lista cu cei mai dăunători factori:
1- Canicula– Pentru multe persoane vremea caldă poate fi motiv de bucurie, însă, pentru alţii, poate duce la depresie. Aceştia din urmă suferă de tulburări afective sezoniere, care, spun medicii, sunt legate şi de anumite dezechilibre hormonale.
2- Anticoncepţionalele– Femeile care iau anticoncepţionale sunt aproape de două ori mai predispuse la depresii decât celelalte, de asemenea din motive hormonale.
3- Dulciurile. Alimentele care conţin zaharuri înveselesc pe moment, însă, pe termen lung, pot afecta sănătatea mintală. Informaţia este transportată între celule de substanţe chimice, cum ar fi dopamina. Creşterea nivelului de dopamină poate stimula starea de spirit, în timp ce scăderea nivelului duce la o stare de tristeţe
4- Ceaiul şi cafeaua. Aceste două produse, consummate seara, pot duce la insomnii, iar insomniile duc la depresii.
5- Tigările. Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi depresiilor decât cei care nu au acest viciu. Pe moment, nicotina relaxează, însă efectul este pe termen scurt.
6- Internetul. Cei care utilizează internetul mai mult de două ore pe zi sunt de două ori mai predispuşi să dezvolte depresii.
7- Dieta vegetariana: Lipsa acizilor graşi nesaturaţi din alimentaţia zilnică duce la depresii.
8- Amânările. Managementul prost al timpului poate fi un factor decisiv în apariţia depresiilor. Atunci când laşi lucrurile pe ultima sută de metri ai senzaţia că totul scapă de sub control.
9- Operaţiile estetice. Persoanele care au apelat la chirurgia estetică pot suferi de tulburări majore ale stării emoţionale după un an sau doi de la intervenţie. Ele sunt de trei ori mai predispuse către sinucideri.
10- Întoarcea la servici după vacanţe