De vineri, 24 iunie 2011 Italia ȋi poate expulza forţat pe cetăţenii români care nu respectă un ordin de ȋndepărtare obligatoriu. Noua prevedere face parte din decretul-lege n. 89 din 23 iunie 2011, emanat de guvernul lui Silvio Berlusconi pe 16 iunie, şi publicat joia trecută ȋn “Gazzetta Ufficiale” (Monitorul Oficial italian).
Astfel, cetăţenii europeni care vor fi “individualizaţi” pe teritoriul italian, după ce au primit un ordin de ȋndepărtare, “pot fi expulzaţi cu forţa printr-un ordin al prefectului, pe motive de ordine publică, expulzarea fiind imediat executată de către chestor”.
Decretul mai cuprinde o serie de modificări ale legii din 2007, cu privire la modalităţile şi situaţiile când un cetăţean aparţinând Uniunii Europene poate fi “ȋndepărtat” de pe teritoriul naţional.
Conform normativei europene (Directiva 38/2004/CE), “cetățenii Uniunii ar trebui să beneficieze de dreptul de ședere în statul membru gazdă pentru o perioadă de cel mult trei luni, fără a face obiectul nici unei condiții sau formalități, alta decât cerința de a deține o carte de identitate valabilă sau un pașaport valabil”.
Noutăţile intervin atunci când cetăţeanul comunitar depăşeşte termenul de trei luni prevăzut de lege. Noul decret introduce o precizare ȋn ceea ce priveşte calcularea resurselor materiale considerate suficiente pentru ca un cetăţean comunitar să rămână ȋn Italia mai mult de trei luni de zile. Astfel, noua normativă prevede “o evaluare generală şi de la caz la caz” a comunitarilor care depăşesc cele trei luni de şedere ȋn Peninsulă.
Verificarea ulterioară a condiţiilor economice, se mai arată ȋn noul text de lege, poate fi făcută “numai dacă există ȋndoieli ȋntemeiate” cu privire la menţinerea situaţiei economice a respectivilor cetăţeni europeni. ȋn ceea ce priveşte cetăţenii comunitari care au solicitat sau beneficiază de ajutor social ȋn Italia, “accesul unui cetăţean european sau al unui membru al familiei sale la sistemul de ajutor social nu constituie ȋn mod automat un motiv pentru expulzare, ci se va face o evaluare a fiecărui caz ȋn parte”.
Noul decret aduce ȋn plus o serie de detalii legate de situaţiile ȋn care un cetăţean UE poate fi expulzat pe motive ce țin de ordinea publică şi siguranța Statului, spre exemplu când cel interesat “a avut un comportament care constituie o ameninţare concretă, efectivă şi suficient de gravă faţă de drepturile fundamentale ale persoanei- deci faţă de siguranţa publică”. La situaţia anterioară se adaugă şi cazurile ȋn care cetăţenii comunitari au fost deja condamnaţi de o instanţă italiană sau străină cu privire la delicte asupra persoanei.
O circulară a Ministerului de Interne aduce ulterioare precizări cu privire la cum va fi pusă ȋn aplicare noua lege. Astfel, se citeşte ȋn documentul emis de Cabinetul lui Roberto Maroni, nu sunt prevăzute “modificări substanţiale” ale normativei precedente, ci doar câteva detalii şi precizări.
Mai precis, se arată ȋn circulara ministerială, nu vor fi efectuate “controale sistematice” pentru a clarifica dacă un cetăţean comunitar ȋndeplineşte condiţiile necesare pentru a rămâne ȋn Italia, ci vor fi demarate controale doar ȋn cazurile ȋn care există “ȋndoieli ȋntemeiate” cu privire la fiecare caz ȋn parte.
Miruna Căjvăneanu