in

Michele Nicoletti (PD), referendumul constituțional explicat pentru români: «Opoziția xenofobă votează NU»

«Dialogul dintre lumea politică italiană și comunitățile de străini are nevoie să fie consolidat deoarece aceste comunități aduc astăzi o contribuție fundamentală vieții din țara noastră. Cei care nu sunt cetățeni italieni nu votează, dar plătesc taxele și au dreptul de a fi ascultați.»

Deputatul PD Michele Nicoletti, președintele delegației paramentare PD la Consiliul Europei, explică, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Românești, pentru ce votează cetățenii italieni în 4 decembrie. Simplificând puțin și particularizând mesajul, deputatul Nicoletti afirmă că cei care votează NU fac parte din opozițiile cu atitudini xenofobe, în timp ce adepții lui DA sunt deschiși față de străini.

Recunoaște faptul că cetățenii străini, pe care reforma constituțională îi va afecta, nu au fost luați în considerare la dezbateri, dar promite că PD va deschide dialogul cu comunitățile străine, pentru a face cetățenia europeană efectivă și pe plan politic!

Domnule deputat Michele Nicoletti, de mai multe luni în Italia se vorbește numai despre Referendum și subiectul este destul de complicat pentru nespecialiști. Ne puteți explica pe scurt, în câteva cuvinte, care este esența acestei reforme?

«De cel puțin 35 de ani funcționarea instituțiilor noastre politice este considerată nesatisfăcătoare de toate partidele politice. Textul reformei – care nu atinge principiile fundamentale ale Constituției, forma de guvernământ și puterile justiției – încearcă să facă instituțiile mai eficiente, pentru a aduce un mai bun serviciu cetățenilor și a le da mai multă forță.

Sunt trei puncte fundamentale. 1) Să se facă mai liniară și incisivă munca Parlamentului și Guvernului în fața provocărilor mondiale și europene. Acum este lentă și complicată fiindcă Camera și Senatul – caz unic în Europa! – au aceeași putere de a da sau nu vot de încredere Guvernului și de a aproba sau respinge toate legile. Astfel există incredibile lentori și puteri de veto din partea unor grupuri mici care pot să facă să cadă Guvernul sau să blocheze o lege fără a răspunde cetățenilor în această privință. În Italia instabilitatea guvernelor și dificultatea de a proceda a Parlamentului sunt două maladii care trebuie tratate de urgență.

2) Să se evite risipele, ineficiențele și inegalitățile între Regiuni stabilind standarde naționale clare care să ofere tuturor cetățenilor din orice parte a teritoriului servicii de calitate. Astăzi din păcate – dacă ne gândim la sănătate – există diferențe inacceptabile: în unele teritorii speranța de viață este cu 4 ani mai redusă decât în altele. 3) Să se consolideze puterea cetățenilor cu posibilitatea de a propune legi de inițiativă populară și făcând mai simple referendumurile. »

Guvernul Renzi și însuși premierul pariază totul pe reforma constituțională. Dacă ar fi să nu treacă, ce s-ar întâmpla?

«De 35 de ani încercăm să schimbăm și toate încercările de reformă au eșuat mereu. Nici nu vreau să mă gândesc că reforma va fi respinsă de referendum: timp de peste doi ani am lucrat în Parlament pentru a aproba acest text, acum sperăm ca cetățenii să spună ”da”. Dacă ar fi să câștige ”nu”, ar fi o urâtă lovitură pentru credibilitatea țării noastre.

Toți s-ar gândi că nu suntem o țară capabilă să își rezolve propriile probleme. Și ar fi o ocazie incredibilă ratată. De suferit nu ar avea acest Guvern ci cetățenii care vor fi constrânși să suporte alți 30 de ani aceste instituții nesatisfăcătoare. După un referendum care respinge schimbarea, niciun partid nu ar reuși să reformeze instituțiile.»

O obiecție puternică care se face este că, având în vedere situația Italiei, criza, datoria publică, se angajează multe energii pentru referendum și pentru legea electorală. Câte locuri de muncă va crea victoria lui DA?

«Reforma constituțională și reforma legii electorale sunt numai o parte a reformelor. În domeniul economic Guvernul a emanat măsuri importante precum Jobs Act care a contribuit la crearea multor locuri de muncă chiar într-o situație dificilă din punct de vedere economic.

Victoria lui ”da” va face să se economisească multe resurse ale statului. Noii senatori vor fi numai 100 (astăzi sunt 315) și vor fi consilieri regionali sau primari care nu vor avea o indemnizație a lor. Sunt anulate în mod definitiv Provinciile și simplificarea procesului legislativ va face să se economisească timp și bani. Aceste resurse publice vor putea fi investite în servicii mai bune adresate cetățenilor, dar reforma va face și să se economisească mulți bani de către cetățeni și firme: astăzi, de exemplu, diferența dintre Regiuni comportă o mulțime de cheltuieli și greutăți birocratice cum se întâmplă în cazul autotrasportatorilor care pentru un transport excepțional trebuie să solicite autorizații diferite din toate regiunile traversate.»

Matteo Renzi este descris ca un posibil Mussolini. Dacă va trece noua Constituție, premierul va avea puterile unui dictator?

«Aceasta este una dintre glumele pe care le spun cei care sunt de partea lui ”nu”! Este suficient să citești reforma și observi imediat că puterile premierului nu se amplifică deloc. Italia rămâne în mod ferm o democrație parlamentară în care Parlamentul dă votul de încredere Guvernului și deci îl poate face să cadă când dorește.

Noi sperăm doar ca după 70 de ani de republică în care Italia a avut 63 de guverne, democrația noastră să poată fi una stabilă în care Guvernul bazat pe votul popular să poată rămână în funcție pentru toți cei 5 ani ai legislaturii. Altfel însemnătatea noastră în Europa va fi nulă. Și acolo se iau adevăratele decizii!»

În Italia trăiesc peste 5 milioane de străini, 8% din populație. Modificarea Constituției va influența, bineînțeles, și viețile lor. Nimeni nu a întrebat comunitățile străine ce cred în această privință. Doar pentru că nu votează?

«Aceasta este o foarte bună observație. Dialogul dintre lumea politică italiană și comunitățile de străini are nevoie să fie consolidat deoarece aceste comunități aduc astăzi o contribuție fundamentală vieții din țara noastră. Cei care nu sunt cetățeni italieni nu votează, dar plătesc taxele și au dreptul de a fi ascultați. Se pot face mai multe, însă trebuie și să se recunoască faptul că pentru comunitățile străine Guvernul și Parlamentul au luat măsuri semnificative, precum legea privind cetățenia, în ciuda atitudinilor ostile ale opozițiilor, deseori xenofobe, care astăzi votează ”nu”. Să votezi ”da” înseamnă și să votezi o politică mai deschisă, mai cuprinzătoare, mai solidară.»

Mulți cetățeni români care trăiesc în Italia nu mai solicită cetățenia italiană, au deja o cetățenie europeană. Nu pot vota la alegerile politice, chiar dacă sunt rezidenți aici de ani de zile și nu sunt reprezentanți în Italia de nimeni din punct de vedere politic. Cum se poate rezolva acest deficit de reprezentare?

«Aceasta este una dintre marile provocări ale viitorului pentru Europa! Trebuie să facem mai efectivă cetățenia europeană și pe plan politic. Aceasta înseamnă ca cetățenii europeni rezidenți într-o altă țară UE să aibă posibilitatea de a participa la viața politică a țării de origine, dar și la viața țării în care au reședința. Este necesar să se gândească noi forme de participare începând de la administrațiile locale și forme de reprezentare a comunităților străine care să aibă o recunoaștere și un cuvânt de spus privind deciziile care le afectează viața. ”No taxation without representation”, ”nicio taxă fără reprezentare”, este un principiu fundamental al democrațiilor liberale pe care trebuie împreună să încercăm să-l facem operativ. Privind acest aspect Consiliul Europei, în care sunt angajat, lucrează în mod activ și Guvernul italian și PD sunt gata să discute și să colaboreze în mod serios cu comunitățile străine.»

Sorin Cehan, Andi Rădiu

Interviul în limba italiană poate fi citit  AICI

Nicoletti (PD), Il referendum costituzionale spiegato ai romeni: «Le oposizioni xenofobe votano NO»

Referendum pentru deblocarea Italiei, dar românii nu votează: Suntem cobai!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Referendum pentru deblocarea Italiei, dar românii nu votează: Suntem cobai!

Nicoletti (PD), Il referendum costituzionale spiegato ai romeni: «Le oposizioni xenofobe votano NO»