Companiile cu patroni offshore controlează 20% din întreaga cifră de afaceri generată de mediul privat din România. Atât firme mici, cât şi firme foarte mari sunt înregistrate în ţări cu taxe mai mici sau în veritabile paradisuri fiscale. Derularea afacerilor din România prin intermediul unui offshore nu este ceva ilegal. Fiscul este cel care trebuie să afle dacă un om de afaceri încearcă să îşi reducă în mod corect taxele pe care le are de plătit sau dacă abuzează de sistem şi face evaziune cu ajutorul unor firme înregistrate în paradisurile fiscale.
Aproape 20% din cifra de afaceri a firmelor active în România este realizată de companii care au cel puţin puţin un acţionar persoană juridică cu regim offshore, în 2015 fiind înregistate oficial peste 5.300 de societăţi, cu afaceri de 48 mld de euro, potrivit unei analize KeysFin.
Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize sunt doar câteva dintre destinaţiile preferate de oamenii de afaceri care se înregistrează în ţările offshore, unde taxele plătite statului sunt mai mici sau chiar inexistente, scrie Ziarul Financiar.
„Cert este că statul român se vede văduvit de sume importante din taxe şi impozite. Oamenii de afaceri nu sunt de blamat, ei încercând să îşi optimizeze business-urile, respectând legislaţía”, se arată în analiză.
Cele mai multe firme de acest tip activau în domenii precum tranzacţiile imobiliare şi real estate (clădiri de birouri, mall-uri, etc.), în comerţ, activităţi profesionale, industria prelucrătoare şi IT. Din datele Keysfin rezultă că cele mai multe erau multinaţionale, firme cu afaceri în construcţia de spaţii comerciale, zone rezidenţiale şi mai ales lanţuri de retail, de la fashion la cel alimentar.
Un indicator relevant privind evoluţia business-ului cu ramuri în offshore îl reprezintă evoluţia numărului angajaţilor, de la 271.000 în 2010 la 341.000 în 2015. „Angajaţii firmelor cu acţionari persoane juridice offshore au ajuns să reprezinte 9% din forţa de muncă legală din România, un procent semnificativ raportat la condiţiile mediului de afaceri autohton”, explică analiştii KeysFin. Potrivit acestora, evoluţia numărului angajaţilor reprezintă cel mai semnificativ indicator privind profitabilitatea afacerilor „fără taxe”, în condiţiile în care asocierea cu un offshore oferă posibilitatea firmelor să îşi optimizeze fluxurile financiare în aşa fel încât să plătească cât mai puţin taxe şi impozite statului român.
Statistica Keysfin arată că profitabilitatea firmelor este surprinzător de redusă, raportat la cifra de afaceri şi la situaţia pieţei.
Concluzia analiştílor este că în absenţa unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde în România şi în alte ţări, limitând resursele bugetare ale statelor. „Fără un cadru strict de reglementare, statul român va continua să asiste pasiv la migraţia capitalului din România. Este nevoie, în esenţă, de măsuri fiscale care să stimuleze investitorii să ţină banii în ţară, să-i investească în economia românească, iar statul să adune, astfel, mai mulţi bani din taxe şi impozite”, se mai spune în analiză.
Citiți și:
Totul despre paradisurile fiscale. V-ați gândit să vă depuneți banii acolo?