in

Sfințirea paraclisului bisericii din Verona, în prezența primarului Tosi și a autorităților române

La 15 octombrie 2016 a avut loc sfințirea paraclisului bisericii ortodoxe române din Verona. Biserica și Centrul cultural al parohiei „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfântul Ierarh Zenon” se află în construcție de trei ani, în via Andrea Palladio.

Slujba a fost săvârșită de episcopul Siluan împreună cu preoții din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, în prezența ambasadorului României în Italia, George Gabriel Bologan, a consulului general al României la Trieste, Cosmin Dumitrescu și a directorului Direcției Juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Elena Șerbănescu. Episcopul Siluan împreună cu mai mulți preoți au săvârșit slujba de târnosire și sfințire a catapetesmei, după care a urmat Sfânta Liturghie.

Din partea autorităților italiene au participat prefectul din cadrul Ministerului de Interne de la Roma, Giovanna Maria Iurato și primarul orașului Verona, Flavio Tosi, împreună cu membri ai Consiliului Local.

La ceremonie au participat și un număr important de credincioși catolici italieni.

Preotul paroh, Gabriel Codrea, inițiatorul și însuflețitorul acestui proiect, a transmis un mesaj de apreciere membrilor comunității românești pentru participarea la realizarea proiectului și a mulțumit autorităților italiene pentru bunăvoința și implicarea în demersul început în urmă cu doi ani.

Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a subliniat rolul formator al bisericii în societate și a lansat un îndemn de încredere și speranță pentru comunitatea română din Italia, care a dovedit o dorință sinceră de păstrare a identității și a tradiției departe de casă.

Ambasadorul a remarcat unicitatea acestui eveniment, un simbol al integrării culturale într-un moment dificil pentru continentul european, care se confruntă cu mișcări ce descurajează comuniunea între cetățenii Uniunii Europene și altele care militează pentru construcția zidurilor sub diferite pretexte contradictorii proiectului de unitate a Europei.

Șeful misiunii diplomatice a României în Italia a mulțumit primarului orașului Verona pentru implicarea în „construcția acestui spațiu de formare a virtuților necesare edificării unei societăți emancipate și multiculturale cum este cea europeană”.

Consulul general Cosmin Dumitrescu a reafirmat rolul programelor parohiale în păstrarea identității și a subliniat buna comunicare cu autoritățile italiene locale, sugerând includerea bisericii în circuitul turistic local.

Cu ocazia manifestării au fost transmise mesaje din partea președintelui României și a Guvernului de la București.

“O zi de sărbătoare nu doar pentru comunitatea română, dar și pentru cea veroneză, care se îmbogățește cu un loc în care să fie împărtățite valori și să se creeze ulterioară agregare”, a spus Primarul Flavio Tosi. “Această realizare se datorează în orimul rând părintelui Gabor, care a crezut puternic în acest proiect, un loc nu doar de cult, dar și cultural și social care va mări oferta turistică a orașului”. “Comunitatea română din Verona – a mai spus primarul – cu aproape 10 mii de persoane, constituie prima comunitate străină prezentă în oraș: era de datoria noastră, a Administrației comunale, să contribuim pentru ca această comunitate să aibă un punct de referință din propria patrie”.

Suprafața pe care se află biserica, de circa 5.100 de metri pătrați, a fost cedată comunității ortodoxe de primăria Verona, cu aprobarea Consiliului local, în decembrie 2009. În 2012 a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a terenului pentru biserică, de către primarul Flavio Tosi și Consulul general al României la Trieste, Radu Octavian Dobre. Statul român a cumpărat terenul și l-a cedat apoi Episcopiei.

Resursele financiare legate de achiziţionarea şi donaţia terenului, 250.000 de euro, au fost asigurate de către Parohia Ortodoxă Română din Verona. Potrivit cotidianului L’Arena, numai construirea bisericii costă 1,5 milioane de euro. “Prima dată va fi construită biserica, cu costul de 1,5 milioane de euro, sumă acoperită în parte de donaţiile deja făcute de credincioşi şi în parte cu un împrumut.”, a scris cotidianul veronez.

Parohia “Sfântul Ilie” a luat fiinţă la Verona în 1998, înfiinţată de episcopul Gurie Gorjeanul (de la Mitropolia Craiovei, pe atunci preot la Padova) împreună cu circa 100 de enoriaşi. În 2001 a venit părintele Codrea, fost preot la Alexandria, care abia îşi terminase doctoratul la Veneţia.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în 1 februarie 2014.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Firenze: româncă de 18 ani răpită de albanezi, eliberată de carabinieri după aproape o lună

Spaghetti alla carbonara