Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afecţiuni cu care te poţi confrunta de-a lungul vieţii, motiv pentru care este important să detectezi problema imediat ce organismul îţi transmite primele semnale că ceva este în neregulă.
Ultimele date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că bolile vascular cerebrale ucid de patru ori mai mulți români decât alţi cetăţeni europeni și de șapte ori mai mulți decât în SUA. La nivel mondial, 10% din populaţie moare din această cauză, potrivit datelor OMS, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Se estimeză că AVC va deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate la nivel mondial, ajungând la aproximativ opt milioane de decese anual. Cauzele sunt diverse, însă, cele mai frecvente sunt reprezentate de stilul de viață nesănătos.
„Dacă până acum 20 de ani nu se cunoașteau aceste probleme la indivizii până în 40-50 de ani, acum ne confruntăm foarte des cu accidente cardio-vasculare și în rândul tinerilor. Cauza princilală este stilul de viață. Alimentația bogată în grăsimi, sarea, fumatul sau sedentarismul sunt factori foarte negativi”, ne-a spus cunoscutul medic cardiolg, prof. dr. Mircea Cinteză.
Potrivit specialiștilor, există persoane care pot suferi AVC fără însă să știe că au această problemă. Dacă vei ştii să recunoşti simptomele accidentului vascular cerebral poţi acţiona rapid, pentru a diminua efectele negative ale acestuia asupra stării de sănătate. Aceaste sunt principalele simptome:
– Afectarea vederii. Problemele de vedere precum vederea înceţoşată sau vederea dublă reprezintă un indicator important al AVC-ului. Acest simptom apare în 44% din cazuri.
– Confuzie sau dificultate la vorbire. AVC-ul poate afecta capacitatea de exprimare şi de înţelegere. Acest simptom apare în 72% dintre cazuri.
– Amorţirea unui braţ sau unui picior. Amorţirea braţelelor sau picioarelor este un simptomn comun al AVC-ului. De obicei, membrele afectate sunt cele din partea opusă zonei creierului unde apare accidentul vascular.
– Ameţeală sau pierderea echilibrului. Ameţeala, greaţa sau pierderea echilibrului se numără printre simptomele AVC-ului.
– Durerea nu este un simptom comun al accidentului vascular. Dacă durerea apare subit la nivelul braţelor, picioarelor sau pieptului poate indica aparitia AVC-ului. Potrivit studiilor, aceste simptome neobişnuite apar mai ales în cazul femeilor.
– Durerea foarte puternică de cap poate fi de asemenea, un simptom al accidentului vascular. Acest semn apare, de obicei în cazul persoanelor tinere şi al femeilor.
– Amorţirea feţei. Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului care ar putea determina privarea acestuia de oxigen şi sânge. Un accident vascular cerebral va cauza deseori amorţeală în unele zone ale corpului, în funcţie de partea creierului afectată de lipsa de oxigen. În cazul în care nervii conectaţi la nivelul feţei sunt lipsiţi de oxigen, poate interveni paralizia facială parţială sau totală. Dacă o persoană simte amorţeală la nivelul feţei, alături de slăbiciune a membrelor pe o anumită parte a corpului, acesta ar putea fi indiciul unui accident vascular, scrie doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI:
Bolile de stomac ucid peste un milion de europeni anual. Iată cum se manifestă
Află cum poţi scăpa de dependenţa de Pokémon Go!
Ești fumător? Această băutură îți curăță plămânii și previne cancerul pulmonar
Cercetătorii au descoperit cum pot să încetinească sau chiar să inverseze îmbătrânirea
Șase simptome ale infarctului pe care femeile nu trebuie să le ignore