in

REȚETA DE PAȘTE: Cozonac cu nucă, stafide și rahat

ALUAT DE COZONAC:

1 kg faină

500 ml lapte

4 ouă

250 gr zahar

50 gr unt

50 ml ulei

50 gr de drojdie proaspătă

coajă de lamaie, coajă de portocală

un praf de sare

UMPLUTURA:

rahat tăiat cubulețe (circa 250 gr)

3 linguri cu cacao

1 fiolă cu esență de rom

4 albușuri

250 gr nucă măcinată

100 gr stafide

150 gr zahăr

MOD DE PREPARARE

Toate ingredientele trebuiesc ținute la temperatura camerei cu cel puțin o zi înainte de preparare. Se face o maia din drojdie,1 lingură de făină si 100ml lapte călduț. Se lasă să crească pâna își dublează volumul, într-un loc călduț. Separăm albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le frecăm cu zaharul și un praf de sare până se albesc.

Încălzim laptele și îl punem peste gălbenușuri. Amestecăm bine până nu se mai simte zahărul. Adaugăm esența de rom, coaja de lămâie și portocala.

Într-un vas încăpător adăugam făina cernuta de 2-3 ori. Facem o gropiță la mijloc. Adaugăm laptele și maiaua și framântam până se încorporează laptele tot. Tot în acest aluat putem adăuga stafide înmuiate în rom.

Încălzim untul și uleiul și punem câte un pic, până se încorporează tot în aluat, iar acesta nu se mai lipește. Acoperim aluatul și îl lăsăm la crescut, circa 40-45 de minute, la loc călduros.

Mixam albușurile cu zahăr, până când acesta nu se mai simte și capătă consistența unei bezele. Adăugăm cacaoa și omogenizăm cu o lingură de jos în sus. Adăugam nuca tocată și amestecăm. După ce aluatul a crescut, se împarte în doua părți.

Prima parte se împarte și ea în două. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă. Punem deasupra și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează și cu aluatul rămas.

Se pun în tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină și se lasă să mai crească circa 30 de minute. După ce a crescut se unge cu un ou, se presară deasupra zahar și se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, până se rumenește frumos deasupra.

Atentie, nu se deschide ușa de la cuptor în prima jumătate de oră, altfel riscăm să se lase compozitia. Se scoate și se lasă la răcit un pic, apoi îl scoatem din tavă.

CITEȘTE ȘI:

Cum și cu ce vopsim ouăle de Paște?

REȚETA DE PAȘTE: Pască cu brânză dulce şi stafide

REȚETĂ: Drob în foietaj

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Motiv de bucurie pentru 110.000 de peruvieni din Italia: pot intra în Europa fără viză

Apelul UJRP: SOS presa românească, hoţii nu pot fi paznici ai democraţiei