in

Vin alegerile, presa italiană descoperă românul ”votant”

Schimbare de macaz în ştirile despre români în presa italiană. Dacă până acum, în 90% din cazuri, ştirile erau din surse judiciare, despre hoţi şi violatori, apropiata campanie electorală şi alegerile primare care au fost organizate recent arată o altă faţă a imigrantului român din Italia: aceea de votant.

Cotidianul roman „Il Messaggero”, într-un rar articol pozitiv despre români, a încercat să afle dacă pe români îi interesează alegerile primare de la PD, pentru desemnarea candidatului acestui partid, cel mai mare din Italia, la Primăria Romei.

Sâmbătă, 5 martie, sub titlul „Românii mobilizaţi – mergem la vot şi nu ne numiţi romi”, cotidianul publică un reportaj în varianta tipărită, plus un film cu aceiaşi protagonişti români pe website.


Primul interlocutor, o „badante”, îngrijitoare de bătrâni, Rodica Nicolau, de 57 de ani, care spune că va merge la vot la alegerile primare PD. „Mă duc şi cu mai multe prietene”, a declarat femeia.

„Trăim aici, locuim aici, plătim taxe. Vrem să ne spunem şi noi părerea. E normal, nu? Pentru noi este o datorie să votăm. Iar după primare, voi merge şi la alegerile comunale”, declară şi Laura Văsîi, contabilă la Camera de Comerţ română în Italia. Il Messaggero descoperă că există şi o altă faţă a comunităţii, cu mii de profesionişti şi întreprinzători. Numai la Roma sunt peste 8.000 de firme mici şi mijlocii româneşti, din care jumătate în construcţii.

George Matache, şeful unui consorţiu de cooperative, a declarat şi el că va merge la vot, explicând însă că nu se poate pune multă bază pe promisiunile preelectorale ale românilor. În anii trecuţi, a explicat George Matache, din 100 care promiteau că merg la vot se prezentau numai 20. Unii votează doar dacă şeful lor votează, mai reiese din articol. Tiberiu Vasile, 32 de ani, din Constanţa, e ajutor de măcelar într-un magazin românesc de pe Nomentana. „Merg la vot doar dacă merge şi şeful”, a declarat el.

La Roma sunt 96.000 de români, dintre care 10.000 cu cetăţenie italiană. “Vor vota mii de oameni. Comunitatea româneasă îl preferă pe Roberto Giachetti „, a prezis preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, intervievat de „Il Messaggero”. „Voturile noastre sunt autentice. Nu sunt voturile romilor”, a mai spus preşedintele ARI, făcând referire la scandaluri din alte oraşe, unde romii au fost acuzaţi că sunt plătiţi pentru a vota în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţii la primare.

Scurt ghid al candidatului român din Italia

Asociaţia Românilor din Italia a oferit spaţiu politicienilor italieni, pentru a vorbi comunităţii. Alfio Marchini, simpaticul întreprinzător roman care candidează ca independent la Roma, a profitat de invitaţie şi a participat la „Sărbătoarea Românilor” organizată de ARI la Roma. Alfio Marchini a vorbit bucuros în faţa mai multor mii de români, potenţiali alegători, promiţând includerea unui român pe lista sa de candidaţi.

Într-un alt material, „La Repubblica” vorbeşte de susţinerea pe care un alt candidat la alegerile primare PD, Stefano Pedica, l-a primit de la „comunitatea românească”: PRIMARIE, SOTTOSCRITTO PATTO TRA PEDICA E COMUNITÀ ROMENA. Pedica a semnat un pat cu comunitatea româneasă.

Aflăm din articol că exponenta filialei PSD la Roma, Alina Bărbulescu, a semnat un pact cu 6 puncte cu exponentul PD „Am semnat un pact cu candidatul Pedica pentru vă îl considerăm cel mai bun să guverneze acest oraş”, a declarat Alina Bărbulescu. Între punctele din pact, reprezentarea comunităţii la Primărie, un asesor în guvernul local, recunoaşterea diplomelor, acordarea cetăţeniei italiene opiilor născuţi la Roma.

În final Roberto Giachetti a câştigat detaşat, cu 64,1%. Stefano Pedica a obţinut 1,4%.


Citește și:

Bologna, străinii pot decide alegerile: Un rezervor de zece mii de voturi

Maria Ungurean candidează la Torino. ”Viitorul comunității românești depinde de implicarea tinerilor”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Franco Aloiso, Comitetul italian român: ”Bucureștiul, un oraș în pragul unei epidemii de AIDS”

Pregățiți-vă listele de susținători: Congresul va avea loc pe 24-25 iunie