in

Renzi: ”Să ne amintim de vremea când imigranţii eram noi”

Să-i primim pe cei diferiţi, să nu cedăm fricii, amintindu-ne de vremea când noi eram cei care emigram.

Este reflecţia premierului Matteo Renzi, pe timpul vizitei în Columbia, ţară în care au sosit mulţi italieni în căutarea norocului. Şi deseori sacrificiile lor au fost recompensate.

„Lucrul care m-a impresionat cel mai mult – a scris premierul pe Facebook – a fost să ascult povestirea italienilor care au ales Columbia acum jumătate de secol. De exemplu cea a domnului Sebastiano, care a părăsit Puglia la finalul reformei agrare şi a ajuns în Bogota”.

Ani de zile acel imigrant italian „a suferit, lucrând la ţară şi încercând să se descurce. Însă nu s-a lăsat niciodată şi în 1980 a avut loc schimbarea, deschizându-şi o mică firmă care a crescut tot mai mult. Acum are 35 de societăţi şi peste şapte mii de angajaţi, rezultat pe care nu l-ar fi crezut niciodată posibil pe când era tânăr expert agrar din Andria”.

„Un meleag care îţi permite să-ţi urmezi visurile – subliniază Renzi – este un meleag care merită un mare respect. Şi ascultându-l pe Sebastiano – la fel ca alţii – m-am gândit la capacitatea de a primi persoane diverse, îndepărtate, diferite”.

„Noi trăim deseori supuşi fricii, demagogiei. Mă gândesc la vremea când imigranţii erau bunicii noştri, la coşmarurile lor, la dificultăţile lor. Şi la recunoştinţa – încheie premierul – faţă de cei care îi primeau”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, peste 800.000 de copii din ”generaţia secundă”

Servicii consulare gratuite: a fost promulgată legea