in

Pe câmpurile sarde se vorbeşte româna: treisprezece familii de ciobani s-au transferat la Bortigali

Dacă pe câmpurile din Bortigali ar trebui să ceri informaţii unui cioban, răspunsul ar putea fi în română, scrie agenţia Ansa în prezentarea raportului Imigraţiei Idos/Unar pentru Sardinia.

O mică comunitate de crescători proveniţi din România s-a transferat în localitatea cu peste 1.300 de locuitori din provincia Nuoro. În total este vorba de treisprezece familii.

 

Dar sunt mulţi ciobani români şi în restul Italiei. Este ceea ce a reieşit pe timpul prezentării Raportului Statistic al Imigraţiei 2015 în aula magna a Facultăţii de Ştiinţe Politice din Cagliari, în 29 octombrie.

Angajaţi, nu întreprinzători: se ocupă de păscut, muls şi de clasicile sarcini care dintotdeauna au caracaterizat istoria vieţii agro-pastorale în interiorul Sardiniei. O dată care reintră într-un cadru mai amplu: imigranţii rezidenţi în Sardinia sunt în proporţie de 50% din ţări de pe continentul european. În special din România: 13.446 de persoane, dintre acestea 9.042 sunt femei.

„În total – a explicat Tiziana Putzolu, de la Centrul de Studii al Relaţiilor Industriale de la Universitatea din Cagliari – numărul străinilor din Sardinia la sfârşitul lui 2014 a crescut la 2.920 de unităţi, cu 6,9% mai mulţi faţă de anul precedent. Ca tendinţă suntem în faţa unei mici frânări: în 2013 creşterea a fost de 18,4%. Noii sosiţi reprezintă 2,7% din populaţia totală. Cifre încă foarte îndepărtate de cele din zone precum Emilia Romagna, regiunea cu cea mai mare densitate (12%).

În Sardinia rezidenţii străini s-au stabilit în special în zone de coastă din Cagliari (14.732), Olbia şi Sassari. Rata de incidenţă cea mai înaltă este în provincia Olbia-Tempio: 7,2%.

Pe insulă în anul şcolar 2014-2015 componenta străină este compusă din 5.144 de şcolari: 36,2% sunt născuţi în Italia. Incidenţa lucrătorilor imigranţi în rândul noilor angajaţi în 2014 a fost de 13,9%. Creşte numărul firmelor străinilor: în 2014 cota de bani trimisă de neitalieni a fost de peste 62 de milioane de euro, în uşoară diminuare cu 0,2%.

Raportul dedică un paragraf şi refugiaţilor: între 2013 şi 2014 au fost 5.931. Actualmente locuiesc pe Insulă 2.931, mai puţin de jumătate dintre cei sosiţi.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Salvini: ”Ne umplem de imigranţi care ne enervează de dimineaţa până seara”

Consilierul local Adrian Chifu s-a înscris la PNL: ”Din dorinţa de a schimba clasa politică”