La întâlnirea lui Klaus Iohannis de la New York cu români din Statele Unite a participat și noul ambasador în SUA, George Maior, fostul director al SRI, care a spus: «Este cunoscută preocuparea dumneavoastră pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și acest lucru s-a tradus în multe gesturi și acțiuni semnificative. La nivelul Strategiei de Apărare a Țării acest aspect este menționat în mod explicit ceea ce presupune multe responsabilități pentru multe instituții, inclusiv pentru MAE și ambasade», a declarat Maior. Colaborarea cu diaspora se face pe baze militare în Statele Unite. Este pentru prima dată când relația cu o comunitate din diaspora se bazează pe Strategia de Apărare a țării.
Ne întrebăm cum au fost selecționați românii care au participat la întâlnirea cu președintele? Foarte mulți lideri ai comunității din SUA au contestat numirea lui George Maior.
Publicații și organizații ale românilor din SUA i-au cerut președintelui Klaus Iohannis, în luna mai, să reconsidere nominalizarea lui George Maior ca ambasador al României în Statele Unite.
Acestea au reclamat că numirea unui fost director al SRI în poziţia de ambasador în SUA „va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă şi comunitate”, „având în vedere istoricul relaţiei tensionate dintre comunitatea româno-americană şi fosta Securitate, precum şi acţiunile şi atribuţiile actualului SRI”. „Mai mult, dat fiind faptul că SRI şi-a asumat trecutul fostei Securităţi, nominalizarea Domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani”, afirmă semnatarii scrisorii.
Totodată, publicațiile și organizațiile acuză că sub mandatul lui George Maior SRI s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democrație, implicându-se în politică și justiție. Klaus Iohannis însă nu a luat în seamă protestele și a semnat decretul de numire al lui Maior la Washington la sfârșitul lunii iunie și acum s-a întâlnit cu el la recepția de la reprezentanța ONU.
Iohannis le vinde iluzii și românilor din SUA despre votul prin corespondență. Nimic despre ridicarea vizelor!
Iată ce spuneau într-o scrisoare deschisă, publicată de cotidianul.ro, românii din comunitatea americană despre noul ambasador, fost director al SRI, care crede că Strategia de Apărare este baza pentru colaborarea cu comunitatea românească din SUA:
«Stimate Domnule Preşedinte,
Ca urmare a reacţiilor venite din comunitatea românilor din Statele Unite ale Americii vă solicităm să reconsideraţi decizia de a-l numi pe Domnul George Cristian Maior, fost director SRI, în poziţia de ambasador al României la Washington D.C. şi să desemnaţi în această poziţie o altă persoană care să aibă credibilitatea necesară pentru a putea conlucra cu comunităţile româneşti de aici.
Având în vedere istoricul relaţiei tensionate dintre comunitatea româno-americană şi fosta Securitate, precum şi acţiunile şi atribuţiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu în poziţia de ambasador în SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă şi comunitate.
Mai mult, dat fiind faptul că SRI şi-a asumat trecutul fostei Securităţi, nominalizarea Domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani.»
Semnatarii scrisorii spun că SRI, sub conducerea lui Maior, s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democraţie, implicându-se în Justiție și politică. «Presa a relatat că în cadrul audierii de către Comisia comună parlamentară de politică externă, Domnul Maior a declarat că “o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească”.
Din păcate, numirea Domnului Maior ca ambasador al României în SUA nu doar că nu va consolida, dar va şubrezi relaţia Ambasadei cu comunitatea românească. Relaţia comunităţii cu Ambasada României la Washington D.C., chiar dacă s-a ameliorat în ultima perioadă, păstrează o doză de neîncredere datorită atitudinii din trecut a statului Român faţă de românii din SUA. Este de notorietate faptul că în perioada comunistă agenţi români, coordonaţi de securişti aflaţi sub acoperire diplomatică în cadrul Ambasadei României la Washington D.C., au întreprins acţiuni de dezbinare a comunităţii româneşti din SUA cu efecte negative care se văd şi azi.
O eventuală numire a Domnului Maior ca ambasador în SUA va readuce în discuţie eterna poveste a “agenţilor sub acoperire”, ceea ce va face ca orice contact al Ambasadei cu cineva din comunitatea românească să creeze suspiciunea rezonabilă că acea persoană este un agent de influenţă român. Acest lucru va face greoaie, dacă nu imposibilă susţinerea de către comunitate a unor acţiuni comune cu Ambasada.»
Scrisoarea este semnată de zeci de lideri de asociații și de publicații din comunitatea românească din SUA.
Sorin Cehan