Marți 29 septembrie 2015, ora 10:00, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sala 20, CCIRO Italia, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, fermieri români, reprezentanți ai asociațiilor și patronatelor fermierilor, importatori italieni, reprezentanți ai autorităților sanitar-veterinare din Regiunea Veneto, importatori de bovine italieni, exportatori fermieri români se vor reuni pentru a găsi soluții în vederea reluării exporturilor de bovine către Italia, exporturi suspendate din cauza așa-numitei boli a limbii albastre.
CCIRO Italia anunță că va participa împreună cu mai mulți membri importatori italieni de bovine interesați să contribuie la soluționarea interdicției UE pentru exportul bovinelor. În același timp se caută soluții pentru dezvoltarea exporturilor către piețele europene (în special către Italia), piețe unde există cerere la prețuri mult mai convenabile pentru fermierii români, în comparație cu piețele extra UE.
«Avem mai mulți membri susținători ai CCIRO Italia mari importatori de bovine destinate abatorizării, care și-au întrerupt activitatea pe relația cu România. Împreună cu un grup de fermieri români exportatori de bovine, se va organiza staționarea în carantină a bovinelor nevaccinate, conform articolelor 3 și 4 din Regulamentul CE 1266/2007. Partenerii noștri au pregătit împreuna cu clienții, fermieri români, acest tip de structură destinată staționării în carantină, soluție recunoscuta de mai mulți membri UE, inclusiv Italia. Menționăm că la reuniune vor participa și reprezentanți ai autorităților sanitar-veterinare din Regiunea Veneto. Discuțiile de la Ministerul Agriculturii se vor referi la implementarea acestei soluții de carantină.”, a explicat președintele CCIRO Italia, Eugen Terteleac.
Au fost invitați, pe lângă importatorii italieni, reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, fermieri români, reprezentanți ai asociațiilor și patronatelor fermierilor.
Boala limbii albastre, depistată în multe localități din România, afectează în special ovinele, dar şi bovinele şi caprele. Este o boală virală şi se transmite prin înțepătura unor insecte. Se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. dar din cauza acestei boli, exportul animalelor vii în Uniunea Europeană a fost restricţionat
Potrivit Regulamentului CE 1266/2007, exporturile de animale vii pot fi făcute dacă acestea stau în carantină un anumit interval de timp, după care sunt supuse testelor de boală, iar testele au rezultat negativ.
Camera de Comerț și Industrie a României in Italia (CCIRO Italia), înființată la Roma în 2013, are ca principale obiective dezvoltarea relațiilor economice între România și Italia, sprijinirea întreprinzătorilor români din Italia și a celor italieni care vor să investească în România, atragerea de investiții străine către economia românească, promovarea și îmbunătățirea imaginii României în străinătate.