in

PSD și PNL ne-au spus ADIO votului prin corespondență sau electronic

Comisia parlamentară pentru administrație publică și organizarea teritoriului din cadrul Senatului României a hotărât vinerea trecută, cu majoritatea voturilor senatorilor prezenți, să dea aviz negativ propunerii legislative privind exercitarea prin corespondență a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

După numai trei zile, luni, dar cu o abținere, au dat aviz negativ și proiectului legii votului electronic.

Din cadrul comisiei fac parte 5 senatori PNL, 5 senatori PSD și unul de la UDMR. Aceștia sunt: Toma Ion – PSD, Deneș Ioan – PSD , Chiriac Viorel – PSD, Purec Ion-Simeon – PSD ,Lazăr Sorin Constantin – PSD, Cotescu Marin Adrănel – PNL, Cristina Ioan – PNL, Luchian Dragoș – PNL, Bălu Marius – PNL, Pașcan Emil Marius – PNL, Klarik Laszlo Attila – UDMR.

Unul dintre inițiatorii celor două proiecte, deputatul PMP Eugen Tomac este de părere că preşedintele Klaus Iohannis “nu îşi doreşte în mod sincer introducerea votului prin corespodență” deoarece vrea “să-i facă pe plac UDMR-ului” în vederea cooptării uniunii maghiarilor într-un viitor guvern.

De remarcat este faptul că propunerea legislativă privint exercitarea votului prin corespondență a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, în data de 7 mai 2015. Inclusiv Direcția generală legislativă din cadrul Senatului, chiar de la evaluarea primară a proiectului a trimis din data de 4 iunie 2015 o evaluare în care concluziona: ”Proiectul corespunde principiilor și normelor constituționale; totodată propunerea legislativă se integrează în sistemul legislativ existent.”

Eugen Tomac a declarat luni, pentru Hotnews, că partidelor politice “vechi” dau dovadă de ipocrizie în legătură cu introducerea votului prin corespodență, în condiţiile în care parlamentarii din Comisia pentru Administraţie Publică şi cea pentru Drepturile Omului au avizat negativ proiectul de lege, iniţiat de acesta, referitor la modificarea legislaţiei electorale.

Deputatul consideră că preşedintele Klaus Iohannis nu a mai adus în discuţie, în cadrul discursului său de săptămâna trecută din Parlament, subiectul votului prin corespodenta “din raţiuni ce ţin de simpatia pe care o are domnia să faţă de UDMR” şi pentru că “probabil vrea să coopteze UDMR în viitorul guvern”.

“Eu cred că preşedintele Iohannis nu îşi doreşte în mod sincer introducerea votului prin corespondenţă din raţiuni ce ţin de simpatia pe care o are domnia să faţă de UDMR. UDMR-ul nu şi-a dorit niciodată votul prin corespodentanta. Cred că ţine de o agenda politică a preşedintelui prin care, probabil, vrea să coopteze UDMR-ul în viitorul guvern, motiv pentru care cel mai probabil încearcă să ţină departe votul prin corespondenţă tocmai pentru a-i face pe plac UDMR-ului. Altă raţiune politică în ceea ce priveşte neimplicarea mult mai hotărâtă a domniei sale faţă de această necesitate de a modifică legislaţia prin introducere a votului prin corespondenţă nu găsesc. Mai mult decât atât, parlamentarii PSD şi PNL, anul trecut, pe 9 decembrie, au respins în Plenul Parlamentului această initiatia pe care am depus-o din nou în martie, bineînţeles îmbunătăţită.”, a mai declarat Tomac.

În acelaşi timp, Tomac atrage atenţia asupra faptului că românii din diaspora nu vor putea vota la următorul tur de scrutin prin corespodență, dacă legislaţia nu va fi modificată în acest sens până la 1 noiembrie.

“Constat cu regret că partidele politice, prin liderii lor, au un discurs duplicitar, pentru că una spun la televizor în legătură cu necesitatea de a ajusta cadrul juridic cu privire la organizarea alegerilor şi condiţiile pe care statul trebuie să le creeze pentru cei aproape 4 milioane de români, care lucrează în Uniunea Europeană, şi cu totul altă este situaţia atunci când parlamentarii PSD şi PNL trebuie să decidă asupra modificării legislaţiei în materie. Votul dat de Comisia de Adminstraţie din Senat este o dovadă a ipocriziei partidelor politice vechi legat de această tematică. Anul trecut, la alegerile prezidenţiale, atât preşedintele în funcţie, candidat atunci, cât şi premierul Ponta au spus că după alegeri o prioritate va fi modificarea legislaţiei privind introducerea votului prin corespondenţă. Votutile din 16 și 19 septembrie, din Comisia de Administraţie, este încă o dovadă în plus că partidele politice nu îşi doresc modificarea legislaţiei şi introducerea votului prin corespondență sau electronic. Este un prim semnal.”, a declarat Eugen Tomac.

Deputatul Eugen Tomac afirmă că membrii comisiilor parlamentare nu au dorit să ofere niciun fel de explicaţii pentru votul dat şi că nu a existat nici un motiv de ordin tehnic pentru respingere, ci doar o “poziţia politică” cauzată de faptul că acesta este iniţiatorul legii. El mai susţine că iniţiativa legislativă, susţinută de Partidul Mişcarea Populară, este “cel mai bun proiect de lege pe care statul român l-a avut vreodată cu privire la această modalitate de vot”, fiind elaborat de Ministerul Afacerilor Externe, în vremea ministrului Teodor Baconschi, cu contribuţia Ministerul de Interne şi Autorităţii Electorale Permanente.

Creşterea numărului de români care îşi exprimă opţiunea de vot ar putea crea probleme UDMR, partid votat în mare parte de minoritatea maghiară, deoarece, în acest caz, ar trebui să atragă mai multe voturi pentru a trece pragul de cinci puncte procentuale, necesar pentru a intră în Parlament.

Deputatul a mai declarat că liberalii nu îşi promovează propria iniţiativa legislativă privind votul prin corespodenta pentru că este un proiect incomplet, care “nu poate cuprinde toate elementele necesare privind siguranţă votului” în doar două pagini.

Iată ”lista rușinii”, cu senatorii care au votat aviz negativ pentru propunerea proiectului votului prin corespondență:

Toma Ion – PSD
Deneș Ioan – PSD
Chiriac Viorel – PSD
Purec Ion-Simeon – PSD
Lazăr Sorin Constantin – PSD

Cotescu Marin Adrănel – PNL
Cristina Ioan – PNL
Luchian Dragoș – PNL
Bălu Marius – PNL
Pașcan Emil Marius – PNL

Klarik Laszlo Attila – UDMR


 Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Festival românesc grandios la Milano: “România – Tradiții și Valori Europene”

Procurorii DNA la Roma, acuzații de corupție ÎN CURTEA AMBASADEI: soții BIȚICĂ ar fi luat mită 13.300 de euro