Jeffrey Franks (foto), şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, i-a sfătuit pe guvernanţi să-i atragă în ţară pe emigranţii plecaţi la muncă în străinătate. Astfel, economia tări va putea creşte şi datorită experienţei dobândite de conaţionali în ţări precum Italia, Franţa sau Germania, a declarat reprezentantul FMI, citat de “Evenimentul Zilei”.
Una din soluţiile pentru creşterea economiei este crearea de noi locuri de muncă şi prin urmare, creşterea numărului de angajaţi, în special în sectorul productiv. In contextul creşterii oportunităţilor pe piaţa muncii, România ar trebui să atragă în special forţa de muncă din străinătate: mai precis, pe imigranţii plecaţi peste graniţe, care “au rezultate foarte bune”.
Franks nu a explicat însă cum ar putea fi atraşi înapoi în patrie muncitorii români şi ce oportunităţi concrete le-ar putea oferi statul român.
Până acum, tentativele ultimelor două guverne, de a-i convinge pe români să se întoarcă, au eşuat. In februarie 2008, ministerul muncii din România a organizat în Italia, la Roma şi la Torino, “Bursa locurilor de muncă”, în colaborare cu firme italieneşti din ţară. Rezultatele au fost aproape nule, muncitorii calificaţi cu experienţă în Italia au refuzat perspectiva unui salariu cu 30-40% inferior celui pe care îl au în Peninsulă.
În noiembrie 2010, Unimpresa- Organizaţia patronală italiană din România, a lansat, în colaborare cu Ambasada de la Roma, un alt proiect similar, adresat muncitorilor români din Italia dispuşi să se angajeze în ţară. Iulian Manta, reprezentant sindical în Peninsulă, a vorbit despre acea iniţiativă ca fiind “destul de evazivă:ideea nu este rea, însă programul nu a fost suficient de bine organizat încât să aibă efecte pozitive.»
Miruna Cajvaneanu