in

Secetă peste România. Recolte distruse, fântâni secate

România este în plin cod portocaliu de caniculă şi nu scăpă de căldură nici în perioada următoare. Şi, mai grav, este că ploile sunt departe de ţara noastră, iar seceta deja face ravagii, în multe zone din ţară. Pământ crăpat şi bolovani care nu pot fi sfărâmaţi de niciun utilaj. Aşa arată mii de hectare de teren agricol din România. Culturile sunt afectate sau chiar distruse.

Pe mii de hectare cultivate în judeţul Iaşi, seceta a lăsat urme adânci, iar fermierii care nu au asigurare au pierdut întreaga recoltă. Singurul ajutor ar putea veni de la Guvern, sub forma unor reduceri de taxe și impozite. Chiar și așa, se plâng agricultorii, anul acesta nu doar că nu vor scoate profit, dar nici măcar nu vor reuși să-și acopere cheltuielile. În Iași se cultivă, în principal, grâu, porumb, floarea soarelui și soia, iar totalul suprafețelor cultivate este de 250.000 de hectare.

Fântânile au secat în Oltenia

Seceta şi temperaturile caniculare au făcut prăpăd în Oltenia. Sute de fântâni au secat, mii de oameni abia mai au apă pentru ei şi pentru animale, iar în unele localităţi pompierii duc apă cu cisternele. Apa adusă zilnic cu cisterna de autorităţi este vitală pentru oamenii din satul gorjean Rasova. Nu a mai plouat de 3 luni, aşa că mai toate fântânile au secat.

Cu toate că se transportă zilnic peste 30.000 de litri, apa nu este suficientă, aşa că se fac liste de aşteptare. Anul trecut în comuna Muereasca au început lucrările la reţeaua de alimentare cu apă, dar proiectul nu va fi gata mai devreme de anul viitor, asta dacă primăria găseşte fonduri pentru a continua lucrările. În comuna Muereasca au fost probleme cu apa întotdeauna. Fântânile au doar 7-8 metri adâncime. Mai mult nu se poate săpa pentru ca este zona muntoasă.

Culturile de grâu, ruinate

Seceta din ultima lună a stricat planurile multor fermieri care spun că recolta de grâu va fi la fel de slabă ca în 2012, cel mai secetos an din ultimul sfert de secol.

România va produce doar cinci milioane de tone de grâu, cu două milioane mai puţin faţă de anul trecut, potrivit asociaţiilor de producători. În ultima lună, seceta a pârjolit câteva mii de hectare din cele două milioane cultivate cu grâu în mai multe judeţe din nordul şi sud-estul ţării. Fermierii vor strânge în hambare doar 5 milioane de tone de grâu, cu aproape două milioane mai puţin faţă de anul trecut. Pentru că doar 11% din culturile de la noi sunt asigurate, o parte dintre fermieri au pierdut întreaga recoltă.

Dacă în urmă cu trei ani, 600 de fermieri au primit despăgubiri totale de 700 de milioane de lei, autorităţile au anunţat că, anul acesta, cei care au avut pierderi vor plăti impozite mai mici. Nici recolta de porumb nu a scăpat cu bine după arşiţa care s-a abătutu asupra ţării. Astfel, seceta va duce la creşterea preţurilor la cereale şi la scăderea economiei ţării.

Oamenii apelează la divinitate

Deşi un sistem de irigaţii bine pus la punct ar fi fost de mai mult ajutor, oamenii apelează la divinitate ca ultimă soluţie pentru salvarea recoltelor. Mii de credincioşi au cerut preoţilor să se roage pentru ploaie. Şi Patriarhia Română îndeamnă preoţii şi credincioşii să intensifice rugăciunea pentru „ploi liniştite, aducătoare de rod bogat al pământului”. „În această perioadă de secetă care afectează grav culturile agricole din întreaga ţară cu numeroase consecinţe asupra vieţii oamenilor, Patriarhia Română adresează un îndemn stăruitor ierarhilor, clericilor şi credincioşilor ortodocşi să intensifice rugăciunea pentru ploi liniştite, aducătoare de rod bogat al pământului, folositoare oamenilor şi vieţuitoarelor, conform îndrumărilor din Liturghier şi Molitfelnic”, se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Urmează alte două luni de uscăciune

Conform prognozei meteorologice, următoarele două luni vor fi şi ele deosebit de călduroase şi secetoase. În august, temperaturile vor depăşi mediile multianuale peste tot, dar cel mai mult în sud, sud-est şi vest, adică exact unde soarele arde mai tare acum.

Ploile vor lipsi în aproape toată ţara, dar se poate spune că vor lipsi cu desăvârşire în sud şi sud-est. Luna septembrie va fi şi ea o lună de vară, cu temperaturi peste mediile multianuale, în special în sud. Este de aşteptat să plouă puţin în nordul ţării, dar cantitatea de apă va fi în continuare deficitară peste tot.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ragusa, accident mortal cu motoreta, „probabil a băut”

Milano, român de 19 ani împușcat și lăsat să moară pe calea ferată pentru o datorie de 800 de euro