in

Dublă cetățenie pentru românii din Spania: ”Nu există o soluție foarte simplă”

În conferința de presă care a urmat întâlnirii cu premierul Mariano Rajoy, întrebat despre problema dublei cetăţenii pentru românii care trăiesc şi muncesc în Spania, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat:

„Este una din temele care este importantă pentru mulţi români şi trebuie să ştiţi că am abordat această chestiune. Nu există o soluţie foarte simplă. După cum ştiţi există legea spaniolă care clarifică foarte clar chestiunea dublei cetăţenii, când poate fi acordată, când nu poate fi acordată. Pentru România chestiunea încă nu este foarte simplă, dar am găsit deschidere şi sunt optimist că într-o perspectivă rezonabilă se vor găsi soluţii şi pentru această problemă”, a spus Iohannis. La rândul său, premierul spaniol a precizat că Spania este deschisă în privinţa acestei chestiuni şi gata să colaboreze, precizând, totodată, că există „o cetăţenie europeană care ne înglobează pe noi toţi”.

Mariano Rajoy i-a lăudat pe românii din Spania:

«Este o chestiune foarte bine cunoscută – comunitatea română în Spania este în jurul a un milion de persoane, dar ceea ce vreau să subliniez şi ceea ce îmi dă o mare satisfacţia ca spaniol şi ca european este deplina integrare a acestei comunităţi în Spania, care a contribuit la dezvoltarea ţării nostre, la dezvoltarea României şi la creşterea societăţilor noastre.

Acum câteva zile mi s-a cerut la Consiliul European să descriu experienţa spaniolă în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii, regularizate şi controlarea frontierelor noastre. Aş fi putut să descriu şi succesul nostru, experienţa noastră pozitivă în integrarea migraţiei regularizate, cum, de exemplu, este cea care vine dintr-o ţară prietenă şi asociată, cum este România. Este vorba despre un exemplu cât se poate de clar şi de succes de intergare în Europa, care arată diversitatea, toleranţa şi deschiderea în viziune pe care o are societatea spaniolă.»

Peste 300 de mii de români muncesc legal în prezent în Spania. O statistică oficială a Ministerului Muncii din Spania, citată de romanul.eu, arată o nouă creștere a numărului de români, angajați cu acte în luna mai, pe fondul scăderii șomajului. Numărul record de 300.055 de români cu loc de muncă legal este o veste bună după 7 ani de criză în care străinii au suferit pe propria piele efectele unei crize care a luat prin surprindere Spania. Creșterea numărului de contracte de muncă este un fenomen constant încă de la începutul anului când munceau legl în Spania 263 de mii de români.

Dacă cifrele Ministerului spaniol al Muncii sunt corecte, peste 37.000 de mii de români au găsit o slujbă în Spania de la 1 ianuarie.

În clasamentul străinilor contribuabili, românii sunt primii, fiind urmați de cetățenii marocani (210.017), cei din China (92.905) și Italia (72.661).

Ambasada foamei: NU AM AVUT BANI pentru vizita lui Iohannis, am apelat la sponsori

Selfie și dezamăgire la Madrid: Iohannis nu a suflat un cuvânt despre votul prin corespondență la întâlnirea cu reprezentanții comunității

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ambasada foamei: NU AM AVUT BANI pentru vizita lui Iohannis, am apelat la sponsori

A încercat să-și incendieze iubita, român arestat în Calabria