Dacă eşti în căutarea unui loc de muncă în această perioadă şi ai fi dispus să pleci departe de ţară, trebuie să ştii că oferta angajatorilor de afară pentru români este în continuă creştere. Şi cum sezonul estival se apropie, mai mult de jumătate din cele aproape 25.000 de posturi vacante sunt joburi sezoniere, majoritatea în turism, hoteluri şi restaurante sau pe vase de croazieră. Nici cei care au o specializare nu trebuie să dispere, pentru că există suficiente oferte de joburi şi pentru ei, cele mai multe pentru medici şi pentru personal sanitar. Iar salariile în acest caz depăşesc si 5.000 de euro pe lună.
Potrivit datelor centralizate de portalul de locuri de muncă Tjobs, la începutul lunii mai, angajatorii din străinătate ofereau peste 24.500 de posture, în 35 de ţări diferite.
Într-un top al departamentelor cu cele mai multe oferte, joburile sezoniere se află pe primul loc, mai mult de jumătate din ofertă regăsindu-se în domenii precum turismul, restaurantele sau vasele de croazieră. Astfel, domeniul hoteluri/turism, cei care îşi caută un loc de muncă au de ales din 7.780 de joburi, în timp ce în restaurante angajatorii oferă 1.630 de posturi vacante.
Dacă îţi place să călătoreşti te poţi angaja pe un vas de croazieră, unde ai la dispoziţie peste 1.000 de locuri de muncă. Pe vas, salariile nu depăşesc, în general, 1.500 de euro, dar având în vedere că nu plăteşti cazarea şi masa, banii îţi rămân integral. De aceşti bani trebuie să munceşti însă şi până la 12 ore pe zi, şase zile pe săptămână. Cei mai norocoşi dintre cei care au o specializare par a fi medicii şi personalul medical, aceştia având la dispoziţie aproape 5.000 de locuri de muncă, majoritatea în Europa, în special în ţările nordice. Iar salariile lunare depăşesc frecvent 5.000 de euro, în functie de specializare.
Şanse mari de angajare
În ceea ce priveşte ţările în care poţi pleca la muncă imediat, Marea Britanie vine cu oferta cea mai bogată, angajatorii englezi punând la dispoziţia românilor care vor să muncească în ţara lor peste 6.000 de joburi. Şi deşi în Regatul Unit accesul la muncă nu este liber, orice român se poate angaja acolo, după ce obţine un permis de muncă.
Totodată, Marea Britanie este şi cea mai căutată ţară pe site-ul de recrutare tjobs.ro, peste 20% din aplicările online de CV-uri vizând joburi vacante în regiunile Anglia şi Scoţia. Au urmat apoi Germania (8.168 de aplicări), Spania (5.936), Grecia (5.761) şi Franţa (5.408). Dacă vrei să te angajezi mai aproape de ţară, Grecia vine cu o ofertă de peste 5.000 de jobri, majoritatea în turism.
Persoanele interesate de joburi mai exotice pot munci şi pe continentul american (cu 1.372 de joburi în SUA, Insulele Caraibe şi pe vasele de croazieră), în Orientul Mijlociu (cu 455 joburi în Arabia Saudită, Kuwait, Qatar, Oman, Abu Dhabi sau Dubai), sau în Asia şi Oceania (20 de poziţii în India şi 2 posturi în Noua Zeelanda).
Tot mai mulţi români îşi caută de lucru în afara ţării
Aproape 170.000 de români analizează lunar ofertele de muncă disponibile în străinătate, iar numărul celor care îşi caută de lucru în afara ţării a crescut cu 18% faţă de primele două luni ale acestui an.
Peste 70.200 de români au aplicat pentru un job în străinătate. Cei mai mulţi dintre români au aplicat pentru joburi de sezon, peste 35.000, potrivit Tjobs, portal care reuneşte ofertele de joburi în străinătate a peste 500 de agenţii de plasare de forţă de muncă în afara ţării.
Cei mai mulţi dintre români, peste 18.800 de persoane, s-au interesat de ofertele de muncă din Marea Britanie, în timp ce peste 12.000 şi-au căutat job în Germania şi peste 7.300 în Italia.
Cei peste 70.000 de români care au aplicat pentru un job în afara ţării au avut la dispoziţie aproape 41.000 de posturi vacante.
Peste 250.000 de români şi-au găsit de lucru în afara ţării anul trecut. Aproape 140.000 de români au obţinut contracte de muncă în străinătate, în 2010, prin intermediul celor peste 560 de agenţii de plasare prezente pe platforma online Tjobs. În acelaşi timp, proape 113.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în 2010, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.