„In incercarea de a rezolva o situatie profund nedreapta, un grup de parlamentari inimosi propun o solutie curajoasa pentru stingerea obligatiilor morale ale statului roman, care in utimii 25 de ani, in democratie, a fost vaduvit de cele mai bune intentii fiind condus haotic, dezastruos, nu intotdeauna in beneficiul populatiei din interiorul granitelor Romaniei si cu mult mai putin interes de soarta celor, care, unul cate unul, dezamagiti de rezultatele politicilor aplicate, au ales sa isi incerce soarta plecand spre alte zari. Nu de bine!
Traind cu dorul de casa, cu teama zilei de maine, aflati printre straini, cu grija pentru soarta parintilor si a familiei lasate acasa, milioane de romani au nutrit la o altfel de viata, gandind totodata ca Romania poate va avea un alt viitor de care sa se bucure impreuna si cei din tara, dar si cei din afara tarii.
Tristetea din ochii inlacrimati ai parintilor, ai bunicilor si mai trist, al copiilor, de multe ori a adunat strop cu strop, lacrimile romanilor, aflati in situatia ingrate de imigranti ilegali, la inceput de drum, fara posibilitati de obtinere a documentelor de sedere.
Romania a trecut in istoria sa prin momente dificile, de razboi, de cucerire, de asuprire, de incercare a depasi efectele calamitatilor naturale, cutremure, ierni grele, sau de a trece peste momentele cumplite zugravite de atrocitatile petrecute in temnitele comuniste, insa sufleteste, drama romanilor plecati din tara si a familiilor ramase in tara, nu este cu nimic mai prejos de sentimentul unanim de tristete.
Prin prezenta propunere legislativa adusa in aceste zile, s-a avut în vedere armonizarea legislației în vederea repatrierii romanilor decedați ori a sprijinului oferit romanilor aflati in situatii deosebit de grave, in care sanatatea le este afectata, initiativa legislativa prevazand sprijinul financiar pe care statul roman ar trebui sa-l ofere in cazul transportului catre Romania dar si a spitalizarii cetatenilor romani aflati in situatii deosebit de grave, precum si sprijinul pentrul transportul unui insotitor atunci cand cetateanul roman spitalizat nu poate lua decizii in nume propriu in privinta starii de sanatate deosebit de grava, coma etc.
Asadar, este necesar ca în cazul Ministerului Afacerilor Externe, minister însărcinat cu rezolvarea problemelor romanilor din străinătate, sa-i fie atribuite fonduri pentru a si face fata acestor provocari, acestor probleme ale Romaniei pana la urma.
Este stiut faptul ca in afara granițelor tarii trăiesc milioane de cetățeni romani, iar problemele pe care le ridica acestia sunt in număr foarte mare, pana in acest moment.
Din datele statistice furnizate de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor din Ministerul Afacerilor Externe, dupa centralizarea actelor de stare civila intocmite de institutiile romane competente, se inregistreaza o medie anuala de circa 2.500 de decese ale cetatenilor romani in strainatate, iar in privinta costurilor, acestea se situeaza intre 3.000-6.000 de Euro pentru repatrierea unui corp in Romania in Europa de Vest, insa in zonele indepartate pot ajunge la sume si mai mari cuprinse intre 10.000- 15.000 Euro.
Ministerul Afacerilor Externe nu beneficiaza insa de o atenție corecta, propunerea legislativa vine in sensul ca 10% din totalitatea taxelor consulte sa fie retinuta de institutia amintita pentru a face fata acestor necazuri atunci când, familia celui decedat, in lipsa posibilităților materiale, solicita statului acest sprijin.
De mentionat, propunerea legislativa nu aduce o sporire a numarului taxelor sau o diferenta a cunatumului acestora, neexistand astfel un impact la nivel bugetar.
Cuprinzand cele prezentate, consideram ca aceasta situatie ingrata trebuie solutionata prin repatrierea romanilor decedati si care astazi se afla in afara granitelor statului roman, atunci cand familia nu poate face fata cheltuielilor atat de mari pentru repatriere.
Consideram ca este de datoria statului roman de a veni in sprijinul propriilor cetateni oriunde s-ar afla, la fel cum la nivel institutional, Ministerul Afacerilor Externe in acest caz ar trebui sa beneficieze de o atentie considerabila din partea Parlamentului, armonizand legislatia in acest fel pentru a inlesni operativitatea institutiei in rezolvarea problemelor expuse mai sus.
Trebuie totusi readusa in atentie informatia asupra aportului romanilor din diaspora care trimit anual peste patru miliarde de Euro in Romania, iar mare parte din aceste sume, circa un milliard de Euro ajungand indirect la bugetul de stat. Romanii din afara granitelor tarii reprezinta si primul investitor al Romaniei, in fapt, singurul mare investitor care nu a cerut Romaniei nici un fel de sacrificiu, sustinand dezvoltarea economico-sociala a tarii mama in speranta bunastarii cetatenilor romani care se afla in Romania, ale caror prioritati continua sa fie ignorate de cei puternici.”
Aurelian Mihai, deputat PNL Diaspora