Cel mai bine plătit angajat român lucrează în domeniul imobiliar şi anul trecut i-au intrat în cont 147.000 de euro lunar. Cu banii aceştia şi-ar fi putut cumpăra la fiecare salariu două apartamente la Bucureşti sau trei maşini de lux, relatează portalul Digi24.
Salariul pe hârtie al românului este 2,2 milioane de euro pe an. După plata taxelor şi impozitelor, el rămâne cu aproape 147.000 de euro în mână în fiecare lună.
Pe locul doi în top este un lucrător din domeniul lucrărilor de instalaţii electrice, care a plecat acasă anul trecut în fiecare lună cu echivalentul a 143.000 de euro. Consultanţa în afaceri s-a dovedit şi ea bănoasă pentru cineva care a încasat echivalentul a aproape 128.000 de euro lunar
Chiar germanii sau britanicii pot fi invidioşi pe asemenea venituri, spun într-un glas specialiştii în recrutare şi experţii fiscali. Nu doar pentru este vorba despre sume colosale, ci şi pentru că au fost încasate ca salariu, iar în România povara fiscală pe salarii este foarte mare. „Din cauza contribuţiilor sociale mari, numărul salariilor mari şi foarte mari în România este mic, căutându-se forme alternative de plată a remuneraţiei cuvenite”, a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal.
Pentru ca cel mai bine plătit angajat român să încaseze lunar echivalentul a 147.000 de euro, atât el, cât şi firma pentru care lucrează au lăsat la stat în fiecare lună taxe şi impozite în valoare de aproximativ 50.000 de euro, cel mai mult sub formă de impozit pe venit şi contribuţie la sănătate.
În România există în prezent aproape 5,3 milioane de angajaţi, cei mai mulţi cu salarii mici. De altfel, specialiştii în resurse umane atrag atenţia că angajaţii sunt plătiţi prea puţin faţă de câştigurile şefilor. „E o diferenţă de la 1 la 10, 1 la 15, ceea ce este nesănătos. În ţările aşezate, occidentale, diferenţa medie este de 1 la 5 între cel mai mic salariu într-o firmă şi cel mai mare”, a declarat George Butunoiu.
Românii al căror salariu sare de echivalentul a 780 de euro sunt mai puţini de 200.000. Dintre aceştia doar 6 din 10 câştigă în mână în fiecare lună peste 1.500 de euro. Cele mai mari lefuri le au angajaţii din energie, construcţii, industria farmaceutică sau bănci.
În ţara, salariul mediu este echivalentul a 420 de euro, iar cel minim pe ecomonie este de 950 lei (220 euro), iar de la i iulie va ajunge la 1.050 lei (280 euro). România continuă să aibă al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, după Bulgaria.