in

Moțiune pentru votul diasporei, pentru ca exploatarea spectacolului de la alegeri să fie completă

Sorin Cehan

Hai, încă puțin, că-i gata. La sfârșitul lunii iunie parlamentarii intră în vacanță, ne mai căutăm de treabă până atunci, și trece ușor.

Nu văd alt sens în anunțul făcut de liberali cu privire la moțiunea de cenzură la adresa guvernului, pe tema votului prin corespondență, pe care o vor depune pe 5 iunie.

Încă nu știu dacă vor avea semnăturile necesare pentru depunere. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Iar dacă vor avea semnăturile necesare, este aproape clar că nu va trece.

UDMR-ul s-a distanțat, comentând că tema este nepotrivită pentru o moțiune. Gura păcătosului adevăr grăiește. Maghiarii sunt primii care nu vor, din considerente tehnice, le-ar dilua procentele din țară.

Votul prin corespondență este agreat oficial de toate partidele, de ce ar fi nevoie de o moțiune? Chiar așa, toate partidele s-au consultat cu președintele la Cotroceni și nimeni nu a spus NU, toți au promis că îl vor adopta. Marea păcăleală a moțiunii este că în loc să se discute legea cu privire la votul prin corespondență, se discută moțiunea.

Ce să mai spunem de faptul că deja a fost aprobat la Senat, în mod tacit, proiectul de lege al votului prin corespondență propus chiar de liberali, pe vremea când făceau parte din ACL și nu fuzionaseră cu PDL. Se poate discuta pur și simplu la Cameră pe acel proiect, poate fi îmbunătățit, poate fi completat. De unde? Liberalii de frunte, Gorghiu și Predoiu, se fac pur și simplu că nu există acel proiect, ADOPTAT deja în Senat.

Iar un alt proiect de vot prin corespondență propus de deputatul Eugen Tomac a fost respins cu o supermajoritate, fără nicio obiecție. Fără să se dezbată în plen. Vot ca la Marea Adunare Națională. Până la urmă n-o fi chiar așa de greu să se redacteze o lege pentru votul prin corespondență, sunt modele în alte țări, sunt deja străinătate.

Acum votul prin corespondență devine temă de moțiune de cenzură, pentru ca exploatarea spectacolului de la alegerile din noiembrie să fie completă. Poate o moțiune pe tema sărăciei, a nivelului de trai, a corupției, a stării deplorabile a infrastructurii… Nu, acum cel mai important lucru este votul diasporei.

Nu vor să aprobe nicio lege, este clar. Nici PSD, nici opoziția, nici Iohannis nu pare foarte hotărât. Încă puțin, ne facem că muncim, și vine vacanța parlamentară. Iar în toamnă va fi prea târziu, așa cum chiar Alina Gorghiu a recunoscut.


 

Alina Gorghiu: La toamnă va fi prea târziu, TREBUIE să avem o lege privind votul în diaspora până la finalul acestei sesiuni

UDMR nu înțelege rostul moțiunii liberale: «Toate partidele susțin votul prin corespondență»

CULMEA DIASPORISMULUI: Legea votului prin corespondenţă depusă de fostul PNL a fost aprobată tacit, noua propunere continuă să se discute!

Liberalii bombardează Parlamentul cu proiecte de vot pentru diaspora, pe care apoi le abandonează

Eugen Tomac îi reamintește Alinei Gorghiu că a depus în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondenţă

Bufonerii politice: Care ample manifestări în diaspora?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pisa, rasism la şcoală: „O negresă nu poate lua 10”

Dezbateri importante la Comisia românilor de pretutindeni: înființarea de Centre Comunitare Românești și metodologia pentru Congresul Diasporei