in

Eșecul unei operațiuni de salvare: S-a aruncat în gol de la etajul 8, după ce autoritățile au negociat cu ea 35 de ore

35 de ore de coşmar. Acesta a fost sfârşitul vieţii Elenei Ionescu, 53 de ani, care, doborâtă de moartea fiicei sale, s-a aruncat la sfârşitul săptămânii trecute de pe terasa unui bloc din Capitală. O armată de negociatorii şi soţul acesteia au încercat în zadar s-o facă să se răzgândească.

Femeia locuia în Bucureşti alături de soţul său şi, în urmă cu doi ani, a trecut printr-o tragedie. Singura ei fiică, Alina, a murit la vârsta de 23 de ani din cauza unei forme agresive de cancer. Atunci, a început şi sfârşitul Elenei. Apropiaţii familiei spun că, după moartea fiicei, femeia a fost doborâtă de o depresie peste care nu a putut nicio clipă să mai treacă.

Joi dimineaţă, în jurul orei 7.00, bucureşteanca s-a urcat pe acoperişul unui bloc din Capitală, unde lucra ca femeie de serviciu, şi, timp de 35 de ore, a ameninţat că se va arunca în gol. Pe terasa clădirii au venit negociatori, un medic psihiatru, soţul şi prietena femeii, dar nimeni nu a reuşit să o facă pe Elena să vorbească şi nici să renunţe la gândul sinuciderii. Fără să scoată niciun cuvânt, după ore întregi de stat pe marginea terasei, în soare, a acceptat să primească apă. 14 pahare, pe care le-a primit de la negociatorii aflaţi în permanenţă pe bloc.

S-a aruncat în gol de la 30 de metri

În cele 35 de ore în care a stat pe muchia terasei, Elena a şi mâncat: portocale şi brioşe, după cum a precizat, ieri, Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În noaptea de joi spre vineri, Elena Ionescu a stat numai trează şi a privit în gol.

În tot acest timp, autorităţile au încercat să intervină, dar, de fiecare dată, fără succes. Au vrut să ajungă la ea cu o autoscară, dar femeia s-a agitat, iar pompierii şi negociatorii s-au oprit în momentul în care ajunseseră la etajul şase. Vineri, în jurul orei 18.40, Elena s-a aruncat în gol de la circa 30 de metri înălţime. Sub privirile neputincioase ale autorităţilor, medicii prezenţi la faţa locului au putut doar să constate decesul.

Operaţiunea de salvare, un eşec

Moartea femeii a împărţit România în două şi a strânit o mulţime de întrebări. Unii spuneau că nu înţeleg de ce negociatorii nu au încercat s-o imobileze pe Elena sau să o tragă de pe marginea terasei.

La două zile după sinuciderea Elenei, Raed Arafat a prezentat concluziile anchetei: „În aceste situaţii, nu există o procedură fixă care se urmăreşte cap-coadă, este imposibil. Este o procedură cu recomandări de bază pe care echipa de negociatori le modifică. Sunt situaţii în care negociatorii sunt nevoiţi să se adapteze şi iau decizii care duc la succesul misiunii sau nu. Considerăm că în acest caz s-au respectat toate tehnicile şi tacticile procedurale“, a precizat acesta.

Un alt lucru care i-a intrigat pe mulţi este că în locul în care femeia ameninţa că se va arunca nu a fost amplasată o saltea care să atenueze căderea acesteia în gol. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a dus o pernă gonflabilă după aproximativ 30 de ore de când Elena stătea pe marginea blocului. O astfel de pernă pneumatică specială ar fi putut salva viaţa femeii. Doar că ISU Bucureşti nu o are în dotare. Ultima era veche de trei decenii şi a fost casată acum trei ani şi bugetul a fost mereu prea mic pentru altă saltea. Salvatorii au adus una tocmai de la Piteşti. Nu au apucat să o umfle, pentru că femeia a decis să îşi pună capăt zilelor.

Autorităţile au fost puse la zid şi de martorii tragediei. „Părerea mea e că ori a simțit că pompierii au vrut să întindă salteaua și cred părerea mea e că o fi văzut, nu știu. Pompierii, de când au adus salteaua, puteau să o întindă de 10 ori. N-au întins nimic, au stat, tot au tras de timp”, a spus un bărbat aflat la fața locului.

De partea cealaltă, Raed Arafat a explicat că toate echipajele de pompieri, salvare, alpinişti şi negociatori au fost în permanenţă în legătură şi că în cele 35 de ore, autorităţile au încercat de mai multe ori să intervină, însă femeia se agita, moment în care încercările erau abandonate.

Controversele din acest caz au determinat Ministerul de Interne să ceară o anchetă în acest caz, pentru a lămuri dacă operaţiunea de salvare a sinucigaşei a respectat regulile.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Executată în teritoriul Camorrei; româncă de 35 de ani, împușcată în față în Caserta

Tragedie la Cinisello Balsamo: voia să regleze copertina de la balcon, a căzut de la etajul 5