Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, 21 mai, cu cei 6 parlamentari ai diasporei, iar după întâlnire a făcut declarația standard cu care ne-a obișnuit deja: Concluzia este că este nevoie urgentă de o lege a votului diasporei.
De data aceasta a fost și un supliment prea puțin încurajator: a recunoscut că nu crede că se va face ceva până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.
”Președintele României a reiterat urgența adoptării legislației necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiții de către toți românii din afara granițelor. În acest sens, șeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanții partidelor politice în vederea găsirii unei soluții fezabile, simple și cu un cost minim pentru votanții români din afara graniţelor ţării”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Întrebat ce a discutat cu parlamentarii de diaspora, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a spus: ”Foarte pe scurt, toată discuţia a fost în jurul votului pentru diaspora, vot prin corespondenţă, vot electronic, variantele care sunt în discuţie şi i-am rugat în final să fie partenerii mei în a promova un act normativ care înlesneşte votul prin corespondenţă”.
Parlamentarii diasporei cer de urgență o întâlnire cu Președintele Klaus Iohannis: ”Avem datoria constituțională de a prezenta mesajele românilor din străinătate”
Votul diasporei, Eugen Tomac: ”Sperăm ca președintele să pună presiune pe partide”
Întrebat dacă consideră că se va ajunge la un compromis în privinţa votului prin corespondenţă, şeful statului a răspuns: ”Eu cred că da”.
Klaus Iohannis a precizat că nu crede că se va ajunge la o formă finală a legii privind votul prin corespondenţă, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.
”Sincer, nu cred că până la finalul acestei sesiuni parlamentare se va ajunge la un punct de vedere transformabil în lege în privinţa votului prin corespondenţă; ar fi frumos, dar nu cred”, a spus preşedintele Iohannis.
El a explicat că legea poate fi aplicată la următoarele alegeri parlamentare, chiar dacă nu se adoptă în această sesiune parlamentară.
”Oricum, la anul, în primăvară, sunt alegeri locale – acolo nu se pune problema votului din diaspora – şi pentru alegerile parlamentare este nevoie ca legea respectivă să fie aprobată înainte de noiembrie”, a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele României a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătăţirea mecanismelor de reprezentare şi consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunţat în programul prezidenţial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog şi de cooperare pentru instituţii precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern şi Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăţi performanţa lor.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii din circumscripţia electorală Diaspora, care şi-au exprimat susţinerea pentru introducerea votului prin corespondenţă şi au subliniat necesitatea reprezentării românilor din afara graniţelor de un număr mai mare de parlamentari faţă de cel existent în prezent. Întâlnirea a avut loc la solicitarea celor 6 parlamentari ai Diasporei: senatorii Viorel Riceard Badea și Adrian Anghel, și deputații Aurelian Mihai, Eugen Tomac, Mircea Lubanovici și Ovidiu Alexandru Raețchi.