in

Cele mai frecvente capcane pentru turişti. Roma – Hamalii din gară şi monedele false

Turistul, prin definiţie, este un personaj ce deţine o sumă de bani la el. Iar asta, din start, îl face o ţintă. Cei ce încearcă să profite de pe urma turistului se bazează, în primul rând, pe faptul că acesta nu e informat şi nici foarte atent, deoarece vacanţa înseamnă în primul rând relaxare. Publicatia online travel.descopera.ro descrie metodele frecvente, folosite la Roma, prin care se încearcă jecmănirea turiştilor.

Gara Termini din Roma este unul dintre cele mai populare locuri pentru a jefui şi păcăli turiştii.


Una din tehnicile folosite este cea a falşilor poliţişti (întâlnită şi în Budapesta). Un complice al hoţilor va încerca să intre în vorbă, pretizând că este tot turist. Dacă acceptaţi dialogul, în scurt timp veţi fi interpelaţi de către „poliţişti”. Aceştia vă vor întreba dacă aţi cumpărat droguri de la «turist», cerându-i acestuia să se legitimeze şi să prezinte portofelul.

Falsul turist va coopera rapid, iar apoi cei doi poliţişti vă vor cere şi dumneavoastră actele şi portofelul («pentru a vedea dacă banii miros a droguri»). Dacă vă veţi conforma, veţi descoperi mai apoi că aţi fost uşurat de o sumă considerabilă. Cereţi să vedeţi legitimaţia în detaliu şi spuneţi-le că vi se pare falsă, apoi plecaţi, fără a vă lăsa intimidaţi.

Tot în gară veţi întâlni «oficiali» ce se vor oferi să vă ghideze la tren şi să vă care bagajele. În mod evident, aceştia nu sunt de fapt angajaţi ai gării. În cel mai bun caz, aceştia vor solicita un bacşiş generos odată ce ajungeţi la tren (asta dacă nu vă vor fura geanta).

Dacă aţi reuşit să ieşiţi din gara Termini fără a fi jefuit, aveţi grijă în ce fel de taxi vă urcaţi. Ca mai peste tot în lume, gările atrag taximetriştii pregătiţi să jupoaie turiştii. Nu acceptaţi ofertele taximetriştilor de pe peron, ci căutaţi o maşină în afara gării (taxiurile oficiale poartă inscripţia SPQR şi stema Romei pe portiere).

Chiar dacă v-aţi urcat într-un taxi de firmă, cu ceas, aveţi grijă atunci când plătiţi: mulţi şoferi sunt iuţi de mână şi vor schimba una din bancnotele cu care plătiţi cu una de valoare mai mică, ca apoi să vă atragă atenţia că i-aţi dat prea puţini bani. Număraţi banii în timp ce-l plătiţi, pentru a nu avea surprize. O altă metodă folosită de taximetrişti pentru a face bani de pe urma turiştilor ce vizitează Vaticanul este de a pretinde că această cursă are un tarif fix (lucru valabil doar pentru cursele spre aeroport).

Dacă nu folosiţi taxiuri, aveţi grijă atât în autobuze (mai ales 64 şi 40, care duc la Vatican şi sunt mereu pline), cât şi în metrou, deoarece foarte mulţi hoţi de buzunare trăiesc de pe urma turiştilor neatenţi.

De asemenea, fiţi atenţi la tranzacţiile cu localnicii. Pentru că moneda de 500 de lire italiene (ieşite din uz) seamănă cu cea de 2 euro, persoanele lipsite de scrupule vor încerca să o ofere ca rest.

Roma, gara Termini sub asediu. Poliţia nu reuşeşte să stăpânească bandele de romi

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A fost desemnat noul ambasador al SUA în România. Cine este Hans G. Klemm

BIBLIA ALEGATORULUI – Cele zece porunci pentru alegătorul din Diaspora