in

Asociaţia DACIA în mijlocul unui scandal politic. Se vorbeşte de înscrieri frauduloase ale românilor în PD

Borgaro Torinese, mic centru urban de la periferia nordică a capitalei piemonteze, este zguduit în aceste zile de un scandal politic fără precedent, în mijlocul polemicilor aflându-se organizaţia locală a Partito Democratico (PD) şi una dintre asociaţiile româneşti foarte cunoscute din zonă, Dacia.


Se vorbeşte despre înscrieri frauduloase ale cetăţenilor români în partidul italian şi de bani, mulţi bani care, de-a lungul timpului, ar fi intrat în conturile asociaţiei. Totul a început printr-o scrisoare deschisă adresată Comisiei Regionale de Garanţie şi Federaţiei torineze a PD de către Manuela Anedda, fostă responsabilă cu înscrierile în partid la filiala locală în perioada 2012-2013.

Aceasta susţine că ar fi emis mai multe cereri de înscriere completate cu date de identitate care îi erau furnizate de către biroul primarului, dintre care o parte ar fi fost înmânate preşedintei asociaţiei Dacia, care i le-ar fi returnat semnate, lucru care ar fi făcut posibil creşterea exponenţială a membrilor PD Borgaro, de la 30 la 200, şi care ar fi influenţat rezultatele alegerilor interne din 2013.

În plus – susţine autoarea scrisorii – contracostul cotizaţiilor aferente a fost achitat cash, chiar de către primarul din acea vreme, Vincenzo Barrea.

Ulterior, Manuela Anedda a fost exclusă din PD datorită refuzului său de a susţine la alegerile locale candidatul propus de partid, scrisoarea sa fiind motivul pentru care consilierii opoziţiei din Consiliul Local Borgaro au cerut efectuarea unei anchete interne, acuzând asociaţia Dacia că, în schimbul acestor favoruri, ar fi beneficiat pe parcursul ultimilor cinci ani de 50.000 de euro din fondurile alocate de Primărie în asociere cu Compania San Paolo.

Aceste fonduri sunt destinate efectuării de „lucrări sociale” – menţinerea curăţeniei oraşului – la care asociaţia românească nu ar fi luat parte. De asemenea, în cererea de anchetă internă se vorbeşte despre deconturi de protocol în valoare de 2700 de euro obţinute de Dacia, pe parcursul ultimilor patru ani în care Barrea a fost primar, din chitanţe reieşind că o parte din bani au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea de delicatese (chelle di granchio), reîncărcări telefonice sau un aparat GPS Tom Tom.

Dacia respinge acuzaţiile

„Este o mare mizerie, acuzaţiile sunt nefondate – spune preşedinta asociaţiei Dacia, Mariana Iacob. Înscrierile în PD nu s-au făcut prin intermediul asociaţiei şi, dacă au fost români înscrişi, aceştia au făcut aceste demersuri pe cont propriu la sediul local al partidului, plătindu-şi fiecare cotizaţia. Eu nu văd unde ar putea fi o problemă!” În legătură cu proiectele asociaţiei finanţate de către primărie, poziţia Marianei Iacob este fermă:

„Am participat la aceste activităţi, s-au făcut reparaţii la Casa de Bătrâni şi au fost recondiţionate băncile din spaţiul public. Toţi banii au fost folosiţi pentru a achiziţiona vouchere INPS cu care au fost plătiţi oamenii care au lucrat, totul este foarte transparent, fiind vorba despre douăzeci şi ceva de mii de euro, în niciun caz cincizeci.

Este vorba despre o luptă politică între actuala administraţie şi opoziţie în care faptul că suntem o asociaţie românească este folosit în detrimentul nostru. Noi am luat legătura cu un avocat şi am iniţiat deja procedurile pentru a da în judecată persoana respectivă şi pentru a recupera prejudiciul de imagine pe care l-am suferit.”

În încheiere, preşedinta asociaţiei Dacia se declară dezamăgită şi de prestaţia Consulatului General al României de la Torino:

„Imediat ce s-a declanşat acest scandal, am cerut suport de la Consulat, însă mi-au spus că acest lucru nu intră în atribuţiile lor. Când ceri ajutor, nimeni nu există. Ajungem pe prima pagină a ziarelor, ca Mailat, şi nimeni nu zice nimic. Păi atunci nu ştiu dacă mai au rost, şi Consulat şi toate cele!”

Povestea înscrierilor românilor în PD şi a beneficiilor economice dobândite de Dacia a fost cap de afiş pe ediţia locală a cotidianului La Stampa, fiind anunţată cu această ocazie şi o autosesizare a Procuraturii Torino în acest caz.

Asociaţia Dacia Borgaro declară circa 200 de membri, fiind una dintre cele mai vechi în Piemont, printre proiectele încheiate cu succes de aceasta numărându-se reprezentarea pe parcursul a opt ani a României la Festivalul local inter regional „Insieme” şi organizarea unei secţii româneşti de carte la Biblioteca Borgaro, unde sunt prezente peste 600 de titluri în limba maternă.

Eugen Vîlcu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mesaj pentru România: opriţi exodul creierelor!

Scrisoare despre FERICIREA de a lucra la secţia consulară de la Roma